.

Őshonos hüllők létét veszélyeztetik az invazív fajok AusztráliábanElvadult házimacskák és más invazív fajok, például mérgező békák veszélyeztetik ritka hüllők létét Ausztráliában


A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listáján 975 ausztrál hüllőfaj szerepel. A megvizsgált hüllők hét százalékát a kihalás veszélye fenyegeti.

Az invazív, vagyis nem honos, hanem betelepült fajok veszélyeztetik például a világ legritkább hüllőfaját, a Tympanocryptis pinguicollát. Az elvadult házimacskák megnehezítik az apró, alig 9 gramm súlyú gyíkok életét. A vörös listán a fajt ezért a veszélyeztetettből a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolták át. A macskák mellett a tűzvészek és az invazív növények is problémát jelentenek a faj számára.

Mitchell-varánusz (Varanus mitchelli)Forrás: reptile-database.org

Más hüllők megmérgezik magukat, amikor óriásvaranggyal, más néven agavaranggyal (Rhinella marina) táplálkoznak. Ez a szintén invazív faj 1935-ben került a kontinensre. A mérgező béka betelepülése óta bizonyos területeken 97 százalékkal esett vissza a Mitchell-varánusz (Varanus mitchelli) populációja.

A vörös listán több mint 90 ezer faj szerepel, melyek közül több mint 26 ezer veszélyeztetett. Kihaltnak számít 872 faj, 5500-at pedig fenyeget a kihalás veszélye.

A nemzetközi vörös listán 1963 óta sorolják be az egyes állat- és növényfajokat veszélyeztetettségüknek megfelelő kategóriákba a szakértők.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol