.

Óriási meteorbecsapódás nyomát találták meg AusztráliábanMegtalálták a világ legnagyobb, mintegy 400 kilométer széles meteorbecsapódási helyszínét Ausztrália középső részén, ahol a kettős becsapódás okozta ütközés még a 30 km vastag földkéreg mélyén is sebeket ejtett - írja a Science Daily nyomán az MTI.

A több száz millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás kráterei már rég eltűntek, azonban az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) geofizikusai az esemény következtében a földkéreg mélyén létrejött hegekre bukkantak, amikor egy geotermikus kutatás során fúrásokat végeztek a Warburton-medencében.

Az eddigi ismert legnagyobb becsapódási helyszín, a 160 kilométer átmérőjű Vredefort kráter Dél-Afrikában.
Az eddigi ismert legnagyobb becsapódási helyszín, a 160 kilométer átmérőjű Vredefort kráter Dél-Afrikában.
Fotó: NASA

Andrew Glikson, az ANU régészeti és antropológiai karának tudósa szerint a becsapódás előtt ketté szakadó aszteroida mindkét darabjának átmérője nagyobb lehetett mint 10 kilométer, így számos korabeli faj végét jelenthette az esemény.

A hatalmas becsapódás tényének ismerete új tudományos elméletek előtt nyithatja meg az utat a Föld történetével kapcsolatban. Az ANU kutatója hangsúlyozta, hogy a hasonló meteorbecsapódások sokkal fontosabb szerepet játszhattak a földi élet evolúciójában, mint azt korábban gondolták.

Az esemény pontos dátuma ismeretlen. A környéken található kövek ugyan 300-600 millió évesek, de hiányoznak az olyan bizonyítékok, amelyek más becsapódási helyszíneken megtalálhatóak, így a becsapódással egyidős hamulerakódás a világ több pontján, de jelenleg nem ismernek olyan kihalási eseményt, ami a most felfedezett becsapódásokkal összeköthető. Ezért Glikson azt gyanítja, hogy akár 300 millió évvel régebbi is lehet a becsapódás.

A kutatók több mint két kilométer mélyen fúrtak le a földkéregbe, a fúrómagban pedig olyan kövek nyomaira bukkantak, amelyeket a kivételesen magas hőmérséklettel és nyomással járó hatalmas becsapódás üveggé alakított át. A fúrás mellett végzett mágneses modellezés mutatott ki olyan rejtett „kupolákat” a földkéregben, melyek a mélyebben fekvő földköpenyre jellemző anyagokban, így vasban és magnéziumban is gazdagok voltak. 

Ezek a becsapódás után jöhettek létre: ahogy a földkéreg visszaugrott az ütközés után, magával sodorta az alatta fekvő földköpeny kőzeteit is.

Index.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china