.

A növényi fehérje meghosszabbítja az életetTovább élünk, ha növényi fehérjét fogyasztunk

Tovább és jobb egészségben él az, aki rendszeresen fogyaszt fehérjében gazdag növényeket - állítja egy friss kutatás.


Fehérjében nem csak a húsok, de bizonyos növények is gazdagok, ezek fogyasztása ráadásul jó hatással lehet az egészségünkre is. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akik a hús alapú fehérje helyett több növényi fehérjét fogyasztanak, általában hosszabb életet élnek - írja a MedicalXpress.
 

A fehérjék nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez, fontos tehát, hogy étrendünk fehérjedús legyen. Ehhez azonban egyáltalán nem szükséges állati eredetű élelmiszereket fogyasztanunk


A szívet védik a növényi fehérjék

Az élelmiszer- és egészségügyi szakértők évtizedek óta vizsgálják, hogy mely ételek ártanak a szervezetünknek és melyek kimondottan egészségesek. Bár azóta sokat bővültek az ismereteink az emberi testről és az élelmiszercsoportok hatásairól, a kutatási eredmények sok esteben egymásnak ellentmondó eredménnyel zárultak, így bőven van még mit vizsgálni. Ebben az új tanulmányban a kutatók kifejezetten a fehérjefogyasztást vizsgálták, abból is a növényi eredetűt. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ez az étrend növelheti-e a várható élettartamot.

Hogy ezt megvizsgálhassák, a kutatók hozzáférést kaptak egy olyan egészségügyi adatbázishoz, amely az elmúlt 16 évben gyűjtötte az 50-71 éves kor közötti amerikaiak étkezéssel és egészséggel kapcsolatos információit. A kutatók arra is ráláttak, hogy a vizsgált személyek mit és mennyit ettek, így kiszámíthatták, mekkora arányban fogyasztottak különböző fehérjetípusokat.


Tovább és egészségesebben élnek, akik növényi fehérjéket is rendszeresen fogyasztanak.
Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint azokat a férfiakat és nőket, akik az átlagosnál nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi fehérjéket, 5 százalékkal kisebb arányban érintette az idő előtti halálozás. Ráadásul minél inkább dominálták az étrendjüket ezek a fehérjeforrások, annál hosszabb életre számíthattak, és annál kisebb eséllyel szenvedtek valamilyen szívbetegségtől. Ez utóbbihoz ráadásul nem is kellett teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról: ha az étrendjükben csupán 3 százalékkal lett nagyobb a növényi fehérjék aránya az állati kárára,  az már 11 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek arányát a férfiakban és 12 százalékkal a nőkben.

Növényi fehérjét többfajta étellel is juttathatunk a szervezetünkbe. Egy adag párolt szójabab például 18 gramm fehérjét tartalmaz, illetve a tofu egyetlen adagja is 10 gramm fehérjét vonultat fel. Szintén jelentős fehérjetartalommal rendelkeznek a különféle hüvelyesek, illetve a földimogyoró is. 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china