.

Növekszik az elvándorlás Spanyolországból 
 
 

Növekszik az elvándorlás Spanyolországból

 
Továbbra is nő az elvándorlás Spanyolországból, tavaly 125 ezren döntöttek úgy, hogy inkább külföldre költöznek - ismertette a legfrissebb adatait a spanyol statisztikai hivatal szerdán Madridban.

A migrációt öt éve kísérik figyelemmel, ezalatt 48 százalékot emelkedett, míg 2009-ben 1 millió 400 ezer spanyol állampolgár élt külföldön, 2014 végére ez a szám meghaladta a 2 millió 183 ezret.

A tavaly távozók kétharmada nem született spanyol, de már spanyol állampolgár. Ecuadorból, Bolíviából, Kolumbiából érkeztek egy jobb élet reményében a dél-európai országba, ahol a gazdasági válság súlyos munkanélküliséget eredményezett. Sokan közülük éppen emiatt most visszatértek szülőhazájukba - vélik az elemzők.
 

Az adatok szerint 2014-ben 81 ezer spanyol állampolgár költözött az amerikai kontinensre, és 39 ezren valamely másik európai országba. A legtöbb spanyol, 423 ezer, Argentínában él, második helyen Franciaország áll, 223 ezer spanyol bevándorlóval.
2011-ben a kivádorlók és a külföldön élő spanyolok száma együttesen
Mapa de las migraciones
Ezek a számok a statisztikai hivatal jelentése szerint változtak.
Az adakból látszik, hogy Argentínában három év alatt 289 ezerrel nőtt a spanyolok száma.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi felmérése szerint az európai országok közül Görögországban a legmagasabb az elvándorlás, Spanyolország őket követi ezen a listán.

A spanyol központi bank ősszel már jelezte, hogy ha nem csökken a migráció üteme, az komoly hatással lehet az ország gazdasági növekedésére. Meglátásuk szerint ugyanis 2010 óta már nem a fiatalok, hanem az idősebb, tapasztaltabb szakemberek távoznak országból. Példaként említették az építőipart, mint olyan területet, ahol ez gondokhoz vezethet. Ezt erősíti a statisztikai hivatal mostani felmérése is, amelyből kiderült, hogy a tavaly távozók 62 százaléka aktív korú.
 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol