.

Németországban lassan zárkóznak fel a keleti tartományok
Csökkenő tendenciát mutat az egykori NDK területéről a népesség elvándorlása


Németországban az egykori NDK területén a lakosság több mint 10 százalékkal csökkent az ország újraegyesítése óta, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) pedig a nyugati szintnek csak a kétharmadát érte el - áll a német egységfolyamat alakulásáról szóló új jelentésben, amelyet szerdán fogadott el a német kormány.
A Jelentés a német egység állásáról 2014 című dokumentum szerint a keleti tartományokban a születésszám folyamatos csökkenése, a fiatalok elvándorlása és a várható élettartam emelkedése volt a jellemző, aminek révén gyorsan és nagyon nagy mértékben átalakult a népesség szerkezete.

Ezt jelzi, hogy a keleti tartományokat - köztük az egykori Nyugat-Berlint is magában foglaló fővárost - együttvéve a 20 év alattiak aránya 1991-től 2012-ig 38,3 százalékról 25 százalékra süllyedt, a 65 éven felüliek aránya pedig 22,4 százalékról 36,8 százalékra emelkedett, miközben a nyugati tartományokban a fiatalok aránya 32,7 százalékról csupán 31,2 százalékra csökkent, és az idősek aránya 23,9 százalékról 33,2 százalékra emelkedett.
A rohamos elöregedés mellett a lélekszám jelentős csökkenése a másik fő trend a volt NDK területén, a lakosság 1991 és 2012 között 11 százalékot meghaladó mértékben csökkent a kormányzati jelentés szerint. (Németország 10 nyugati tartományában 2012 végén 64,6 millióan éltek, míg a hat keleti tartományban 15,9 millióan).

Az elvándorlás csökkenő ütemű, 2012-ben már csak 2670 fő volt veszteség a kelet-nyugati irányú vándorlási mérlegben, ez azonban főként Berlin nagy vonzerejének tulajdonítható, és Berlin nélkül számolva több mint 10 ezer fő a veszteség.

A népességszerkezet átalakulása hátráltatja a gazdasági felzárkózást, és egyre inkább megterheli a szociális ellátórendszereket - mutattak rá a tanulmányban, kiemelve, hogy 2030-ban már 63 százalék lehet a 65 évnél idősebbek aránya a volt NDK területén.

A keleti tartományok fejlesztése az eddigi - fokozatosan romló, a jövőben várhatónál mégis kedvezőbb - demográfiai viszonyok között sem számolta fel a két országrész közötti különbségeket. Például a munkanélküliségi ráta a keleti tartományokban tavaly ugyan történelmi mélypontra, 10,3 százalékra csökkent, de így is csaknem a kétszerese a nyugati tartományokban regisztrált 6 százaléknak.
A gazdasági szerkezetet a kis- és közepes vállalkozások túlsúlya jellemzi. Ezt mutatja, hogy a frankfurti tőzsdén jegyzett legnagyobb német cégek DAX-30 indexben egyetlen vállalat sincsen, amelynek a volt NDK területén van a központja, és éppen a nagyvállalatok hiánya a legfőbb oka annak, hogy a termelékenységben a keleti tartományok jóval elmaradnak a nyugati tartományok mögött.
Az eltérést szemlélteti egyebek között az, hogy az egy munkavállalóra jutó adóbevétel tavaly a keleti tartományokban 837 euró volt, nyugaton pedig 1817 euró - mutatták rá a jelentésben, hangsúlyozva, hogy a "konvergencia folyamata az utóbbi években lassan haladt előre, ezért kulcsfontosságú a gazdaság fejlesztése" a keleti tartományokban.

A kelet-nyugati különbség a bérekben is jelentős, annak ellenére, hogy a keleti tartományokban az utóbbi 20 évben 43,9 százalékkal emelkedtek a nominális bérek, és nyugaton 36,4 százalékos volt a növekedés. 2012-ben az átlagos bruttó bér a keleti tartományokban havi 2139 euró volt, a nyugati tartományokban pedig 2916 euró.

Ugyanakkor a kormány szerint a mérleg pozitív, hiszen "az újraegyesített Németország 1990-ben történelmileg egyedülálló feladat, a kelet felzárkóztatása előtt állt", és 25 év után az oktatási rendszertől az infrastruktúra állapotáig mindent egybevetve megállapítható, hogy "fontos területeken, köztük a gazdaságban és a munkaerőpiacon ugyan érezhető távolság mutatkozik" a két országrész között, de "az életviszonyok kiegyenlítése jórészt sikerült" - emelte ki a jelentés berlini bemutatóján Iris Gleicke, a keleti tartományok fejlesztéséért felelős kormánymegbízott.


Forrás: MTI

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china