.

Nem a zsír, hanem a szénhidrát hízlal.
A táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatók most azt állítják, az elmúlt 30 évben tévesen ítélték meg a zsiradékok negatív szerepét táplálkozásunkban.


Az 1983-ban elfogadott brit táplálkozástudomány irányelvei szerint a csökkentett zsírbevitel növeli az egészséget. Aztán eltelt 30 év, és most épp az ellenkezőjét állítják. 
Amikor kikiáltották a jóléti államokban megfigyelhető tömeges elhízás okaként a zsírt, állításuknak nem volt vizsgálatokkal alátámasztott tudományos magyarázta. A kormányzatok elfogadták a szakértők véleményét és Angliában 1983-ban, Amerikában pedig 1989-ben erős kampány indult a csökkentett zsírtartalmú ételek gyártására és népszerűsítésére.
Ezek a kapányok azonban nem hozták a várt eredményeket, a társadalom egészságügyi helyzete tovább romlott.
 

Az elhízás népbetegséggé vált

Az Open Heart szaklapban megjelent, bíráló hangvételű kutatás szerint érthetetlen, hogy hogyan lehetett 220 millió amerikai és 56 millió brit állampolgár étkezését ennyire tévesen befolyásolni. Alapvető probléma, hogy be sem kellett volna vezetni semmilyen megalapozatlan javaslatot, ajánlást. A cikkben Rahul Bahl, a Royal Berkshire NHS Foundation Trust szakértője megjegyzi, hogy a közegészségügyi ajánlások olyan mértékben próbálják elkerülni a telített zsírokat, hogy az más kockázati tényezőkről, például a szénhidrátokról eltereli a figyelmet.- írja a hazipatika.com

Kiderült, a szénhidrátok elősegítik a sejtekben a triglicerid  mennyiségét, amik visszatartják a zsírsavakat. Minél több a szénhidrát, annál több a triglicerid. Minél több a triglcerid, annál több zsírsav marad a sejtekben. Vagyis  súlyfelesleg keletkezik.

A zsírokat még a túlzott koleszterin keletkezésével is összefüggésbe hozták. Azóta kiderült, szervezetünknek a koleszterinre is szüksége van.

Vagyis a tálálkozástudomány ma ot tart, ahol az ókori bölcsek több int 2000 évvel ezelőtt: Az egészség titka a mértékletesség. Bármilyen túlzásba vitt trend, vagy diéta, többet árt mind használ.
 

A két véglet
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol