.

Nem tetszik a független Katalónia a bankoknakKét jelentős katalán bank, a CaixaBank és a Banco Sabadell is felkészült arra, hogy székhelyét áttegye Katalóniából Spanyolország valamely másik régiójába, mert úgy vélik, a tervezett függetlenségi népszavazás kockázatot jelent a pénzügyi piacok számára


Az újság birtokába került az UBS svájci befektetési bank saját, nemzetközi ügyfeleinek küldött tájékoztatója, amelyben beszámol arról, hogy a két katalán bank szükség esetén székhelyet változtat azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentse azokat a károkat, amelyet a most még autonóm közösség elszakadása jelente a számukra. Az indoklás szerint ugyanis csak így lehetne fenntartani, hogy továbbra is gond nélkül hozzájussanak az Európai Központi Bank (EKB) likviditási szolgáltatásaihoz, valamint hozzáférhessenek a nemzetközi és európai betét- és befektetésbiztosítási alapokhoz.
A lapnak pénzügyi körökből többen is megerősítették, hogy a bankok vezetőinek ez a "B-terve" arra az esetre, ha a tervezett függetlenségi népszavazást megtartják november 9-én és az elszakadás mellett szavaz a többség. "Ahogy közeledünk november 9-hez, úgy nőnek a kockázatok a piacok számára" - olvasható a beszámolóban, amelyet Justin Knight, az UBS stratégiai igazgatója írt alá.

A katalán parlament múlt pénteken fogadta a népszavazásról szóló törvényt, amely alapján a katalán miniszterelnök kiírhatja a referendumot. A spanyol kabinet viszont bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon ezt a jogszabályt. A központi kormányzat már korábban is többször jelezte, hogy törvénytelennek tartja a népszavazást és annak eredményét nem fogják elismerni. Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiója, amelynek saját nyelve és kultúrája van. Függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság.

A függetlenségről szóló népszavazáson arról kérdeznék meg a katalánokat, hogy támogatnák-e az elszakadást, és ha többség igennel szavazna, az politikai felhatalmazást adna a katalán kormánynak arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Madriddal a függetlenné válás útjáról.

A központi kormány által nem engedélyezett referendum megtartása viszont súlyos következményekhez vezethet, akár meg is foszthatják Katalóniát autonóm közösségi státusától.
MTI

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol