.

Négy használat után lebontják a 100 millió dolláros olimpiai stadiontAz olimpiát rendező városok gyakran szembesülnek a versenyt követően azzal a problémával, hogy az ötkarikás játékokra épített helyszíneket később nem tudják kihasználni.


Phjongcshangban egyszerűen,  oldják meg a kérdést.

 
 

A február 9-én kezdődő téli olimpiára mintegy 109 millió dollárért húzták fel Phjongcshangban az olimpiai stadiont. A 35 ezer fő befogadására alkalmas létesítményt összesen négyszer fogják használni: februárban az olimpia nyitó- és záróünnepségét rendezik itt, majd ezt követően márciusban a paralimpián is hasonló céllal használják majd.

Utána viszont egyszerűen lebontják.

Pedig az olimpiai stadion egyike volt azon létesítményeknek, amiket kifejezetten a játékok miatt építettek fel. A gyorskorcsolya, a jégkorong, az alpesi sí és a csúszós sportágak helyszínei, valamint az olimpiai falu egyaránt az olimpiára készültek el. Ezeket nem fogják lebontani az eseményt követően.

Ennek megfelelően többféle terv is elkészült az olimpiát követő hasznosításukra, viszont sok helyen még mindig nem tudni, mi lesz a helyszínek sorsa. A gyorskorcsolya-arénát például sportfogadás céljából alakították volna át, az egyik jégkorong-csarnokot pedig egy helyi csapat kapta volna. Ezek az ötletek azonban elbuktak.

A NOB augusztusban azt állapította meg a szokásos ellenőrzéseket követően, hogy nagy esélye van annak, hogy az épületek kihasználatlanul állnak majd az olimpiát követően. Mindez persze nem újdonság, ritka az olyan példa, mint amilyen Atlantáé, ahol az olimpia után a helyi baseball-csapat nagyjából 20 évig használta az olimpiára felhúzott stadiont.

Legutóbb Rio de Janeiro kapcsán merültek fel gondok, ahol a Maracanã Stadiont a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os olimpia miatt újították fel. Azóta viszont gyorsan romlik az épület állapota, elszaporodtak a rovarok és az sem segít, hogy rendszeresen kifosztják a stadiont.

A nyilvánvaló problémák ellenére az meglehetősen szokatlan, hogy egy stadiont az olimpia után egyből lebontsanak. Korábban Franciaországban kétszer alkalmaztak hasonló megoldást, 1968-ban a grenoble-i olimpia stadionja, majd az 1992-es albertville-i esemény nyitó- és záróünnepségei helyszíneként szolgáló Théâtre des Cérémonies lett a bontógolyó martaléka.

Azt mondjuk érdemes hozzátenni, hogy Phjongcshang teljes lakossága 45 ezer fő, ami alig több, mint az olimpiai stadion befogadóképessége. Valószínűleg ezért gondolják úgy Dél-Koreában, hogy gazdaságosabb lebontani, mint később fizetni a fenntartásának költségeit.


Forrás:  hosszabbítás

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol