.

A napenergiát akarják megadóztatni a spanyolokPéldátlan lépésre készül Spanyolország, amely a villamos energia megújuló forrásból való saját (lakossági) előállítása és felhasználása után díjat, tulajdonképpen új adót vetne ki, írja a Bloomberget idézve a Napi Gazdaság.

Az új törvénytervezet a háztartási kiserőműveket, illetve használóikat is sújtani fogja. Sőt, elsősorban őket, a Bloomberg által ismertetett szövegezés szerint ugyanis az elvonás az egy adott területen történő termelésre és fogyasztásra vonatkozik majd, 100 kilowatt kapacitást meg nem haladóan. Az ország összesen több mint 4000 megawatt fotovoltaikus kapacitásából 100-150 megawatt tartozik e körbe.

Spanyolország a túlságosan progresszív támogatási rendszere miatt – Németországhoz és Csehországhoz hasonlóan – a napenergia-felhasználás meredek emelkedését tapasztalja, nagyobb baj, hogy a magasabb átvételi árak már a fogyasztói tarifákat is érezhetően fölfelé mozdították el.

Abszurd, ízetlen

A jelenleg a spanyol ágazati hatóság felülvizsgálata alatt álló tervezetet a piaci szabadság ellen indított támadásként értékelte Jose Donoso, az UNEF napenergetikai lobbicsoport vezetője. A hírügynökség által idézett elemzői vélemények szerint “abszurd”, “ízetlen” elképzelésről van szó.

Amennyiben hatályba lép, a szabályozás jóval költségesebbé fogja tenni a saját fotovoltaikus panellel termelt villamos energiát a hálózatból vételezhetőnél, gyakorlatilag gazdaságtalanná téve a háztartási megújulóenergia-kapacitásokat. A lobbicsoport szerint a jelenlegi, körülbelül 12 évről csaknem 35 évre nőhet a házi szolár rendszerek megtérülési ideje. A fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjnak elegendőnek kellene lennie a villamos energia hálózat támogatására – állítja az UNEF.

Túl sok van

A spanyol ipari minisztérium szerint a díj kivetését indokolja, hogy azok a hálózatra kapcsolódott fogyasztók, akik maguk is áramot termelnek, szintén részesülnek a hálózati háttér biztosította támogatásból. Érvelésük szerint az új adó segítségével kontrollálhatóbbá válik a háztetőkön mind nagyobb számban elhelyezett napelemek rendszerre gyakorolt hatása. A kormányzat szerint már így is elegendő kapacitás áll az ország rendelkezésére, lévén, a csúcsidőszaki keresletet több mint 60 százalékkal meghaladja az összkapacitás.

Az ágazatban érthetően enyhén szólva nem örülnek a kormányzati terveknek, főleg, miután tavaly már megszüntették a megújuló energiára épülő erőművek egyszeri fix támogatását. A törvénytervezet ellen civilek, például a Greenpeace is tiltakozott, a szervezet szerint a politikusokat Spanyolország legnagyobb közműcégei rajongták körbe és vették le a lábukról.

alternativenergia

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol