.

A múlt században 3 millió bálnát öltek meg a világtengereken
A kutatók által „az emberi történelem legnagyobb mértékű vadászatának” tartott bálnavadászatában a megölt cetek száma még a becsültnél is több lehet.

 
http://static.estihirlap.hu/upload/2015/03/mbrascet-540x405.jpg
Ámbráscet
 
Howard Rosenbaum, a Wildlife Conservation Society óceáni óriások programjának igazgatója szerint az új szám hihető és valószínűleg alábecsült szám. A szakember hozzáfűzte, nagy kérdés, hogy napjaink óceánjainak és egyes bálnafajainak állapotát figyelembe véve az alaposan megcsappant populációk regenerálódhatnak-e olyan mértékben, hogy elérjék a bálnavadászat előtt jellemző, egyedszámot.

A tanulmány többek között a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság adatbázisain, és az évekig tévesen közölt, majd orosz források néhány éve korrigált számadatain alapszik. Összességében a kutatók becslései szerint 1900 és 1999 között 2,9 millió bálnával végeztek.
Míg a bálnavadászat aranykora a közhiedelem szerint a tengeri vitorlások és a kézi szigonyozás korszakára tehető, valójában halálosabb csapásait csak a 20. század elején kezdte el mérni a tengeri emlősökre. Az 1920-as években több mint 175 ezer bálnát öltek meg világszerte, a szám a későbbi évtizedekben tovább nőtt.

A tanulmány szerint a közönséges barázdásbálnából világszerte 874 ezret, ámbráscetből 760 ezret öltek meg. A 20. században kifogott és feldolgozott emlősök közel 57 százaléka eme két fajból került ki. A vadászati stratégia során addig vadásztak egy fajra, mígnem egyedszáma töredékére csökkent, ekkor a célkeresztbe újabb került.

A nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. A két nem elterjedése részben különböző: csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség 45. fokán túl; a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt övi és trópusi vizeket. Állományát 1987-ben csaknem 1 millióra becsülték, így a legelterjedtebb nagy testű cet.

Az európai partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori-szigeteknél lehet megfigyelni. A Földközi-tengerbe is beúszik, sőt, még adriai előfordulását is bizonyították. Erősen vándorló természete miatt azonban elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

Wikipedia

1986-ban egy nemzetközi moratórium nagyrészt véget vetett a nemzetközi bálnavadászatnak, némi kivétellel. Japán a tudományos kutatás égisze alatt máig ejt el bálnákat. A vadászati számok a moratórium életbe lépését követően drasztikusan lecsökkentek, a 90-es években a becslések szerint csupán 7170 állatot öltek meg az új jelentés szerint.- írja az Esti Hírlap


Bálnavadászat vége a Feröer-szigeteken

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol