.

A múlt században 3 millió bálnát öltek meg a világtengereken
A kutatók által „az emberi történelem legnagyobb mértékű vadászatának” tartott bálnavadászatában a megölt cetek száma még a becsültnél is több lehet.

 
http://static.estihirlap.hu/upload/2015/03/mbrascet-540x405.jpg
Ámbráscet
 
Howard Rosenbaum, a Wildlife Conservation Society óceáni óriások programjának igazgatója szerint az új szám hihető és valószínűleg alábecsült szám. A szakember hozzáfűzte, nagy kérdés, hogy napjaink óceánjainak és egyes bálnafajainak állapotát figyelembe véve az alaposan megcsappant populációk regenerálódhatnak-e olyan mértékben, hogy elérjék a bálnavadászat előtt jellemző, egyedszámot.

A tanulmány többek között a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság adatbázisain, és az évekig tévesen közölt, majd orosz források néhány éve korrigált számadatain alapszik. Összességében a kutatók becslései szerint 1900 és 1999 között 2,9 millió bálnával végeztek.
Míg a bálnavadászat aranykora a közhiedelem szerint a tengeri vitorlások és a kézi szigonyozás korszakára tehető, valójában halálosabb csapásait csak a 20. század elején kezdte el mérni a tengeri emlősökre. Az 1920-as években több mint 175 ezer bálnát öltek meg világszerte, a szám a későbbi évtizedekben tovább nőtt.

A tanulmány szerint a közönséges barázdásbálnából világszerte 874 ezret, ámbráscetből 760 ezret öltek meg. A 20. században kifogott és feldolgozott emlősök közel 57 százaléka eme két fajból került ki. A vadászati stratégia során addig vadásztak egy fajra, mígnem egyedszáma töredékére csökkent, ekkor a célkeresztbe újabb került.

A nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. A két nem elterjedése részben különböző: csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség 45. fokán túl; a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt övi és trópusi vizeket. Állományát 1987-ben csaknem 1 millióra becsülték, így a legelterjedtebb nagy testű cet.

Az európai partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori-szigeteknél lehet megfigyelni. A Földközi-tengerbe is beúszik, sőt, még adriai előfordulását is bizonyították. Erősen vándorló természete miatt azonban elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

Wikipedia

1986-ban egy nemzetközi moratórium nagyrészt véget vetett a nemzetközi bálnavadászatnak, némi kivétellel. Japán a tudományos kutatás égisze alatt máig ejt el bálnákat. A vadászati számok a moratórium életbe lépését követően drasztikusan lecsökkentek, a 90-es években a becslések szerint csupán 7170 állatot öltek meg az új jelentés szerint.- írja az Esti Hírlap


Bálnavadászat vége a Feröer-szigeteken

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china