.

Mit tegyünk (együnk) az antibiotikumok negatív hatásai ellen 

Az antibiotikumoknak kétségtelenül hasznos hatásai mellett legalább ugyanannyira káros mellékhatásai is vannak. Hogyan lehet az előnyöket megtartani, a káros hatásokat kiszűrni?


Az emberi bélrendszer tele van baktériumokkal, amelyek az immunrendszer működését segítik. Az antibiotikumos kezelés válogatás nélkül pusztítja a hasznos és káros baktériumokat, pedig a hasznos baktériumra szervezetünknek épp úgy szüksége van mint a vízre.  A különbség annyi, víz nélkül néhány napnál nem bírjuk tovább, míg hasznos bélbaktériumok nélkül kicsit tovább tart jobb létre szenderülésünk.
AZ ezzel kapcsolatos kutatásokat Kelly McNagny a “Department of Medical Genetics”( Orvosi Genetikai Központ professzora) végezte. Kutatásuk eredményeit a “Journal of Allergy and Clinical Immunology” tudományos folyóiratban tették közzé.

"Az első lépés az egészséges élethez  az, hogy a megértsük, a baktériumok feltétlenül szükségesek egy jól működő immunrendszer kialakításához, fenntartásához.”-írja McNagny

Ez a kisgyermekeknél különösen kényes terület. Az élet korai szakaszában való antibiotikus kezelés később a gyermek életének folyamán bizonyos betegségekre való hajlamot alakít ki. A legtöbb baktérium ami a belekben él, pozitív szerepet játszik, ezek elpusztítása egy fejlődő szervezetben különösen káros a jövőre nézve.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a csecsemőket és gyermekeket csak akkor kell kezelni antibiotikumokkal, ha az feltétlenül szükséges. A káros hatások mérséklésére probiotikumok fogyasztását javasolják
 

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak.  Wikipédia


A probiotikumokat étellel vihetjük be a szervezetünkbe, mint például a fermentált élelmiszerek, de a testmozgás is elősegíti az utólag bevitt hasznos bélbaktériumok megtelepedését.
A betegségek ellen ez lenne az igazi védelem: védelem mikroorganizmusok által! 
A sok savanyú káposzta, kovászos uborka, a nyers tejből készített kefírek, joghurtok fogyasztása még genetikai szinten is megváltoztathatja életünket. Erre a következő generáció tagjainak is igen nagy szükségük lesz. A lényegesebb viszont az, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne adjunk a kisgyermeknek antibiotikumot. Azt is jó tudnunk, hogy bizonyos antibiotikumok betegségekre való hajlamot alakítanak ki, köztük a túlérzékenységi allergiát. Ha mindenképp szükséges az antibiotikum, adjunk mellé probiotikumokat is!

“A probiotikumok lehetnek a gyermeknevelés következő nagy trendjei. Ha egyszer egy szülő tudja, hogy mely baktériumok mely betegségek megelőzésében, kezelésében jók,  biztosak lehetünk benne, hogy adni fogja gyermekeinek azokat a baktériumokat.”- írja tanulmányában McNagny


Forrásanyag: naturahírek

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol