.

Mi vonzott tavaly 75 millió turistát SpanyolországbaAz utóbbi évtizedben Spanyolország kedvelt turisztikai célpontá vált. Vajon mi a titka ennek az égbe szökő népszerűségnek?


A turisták egy országot főként négy dolog alapján ítélnek meg.
 • mennyire biztonságos
 • polgárai higyan viszonyulnak az oda látogatókhoz
 • Létnivalók
 • árak, költségek
Úgy tűnik Spanyolország mindegyik pontban jelesre vizsgázott
 

Biztonság:


Spanyolország eddig kimaradt az Európa szerte eluralkodó terrorhullámból, és remélhetőleg nem is fog oda bekerülni. Néhány éve még a függetlenségükért harcoló baszk ETA terrorszervezet robbantgatott Észak-Spanyolországban, de a tavalyi évben mind a francia, mind a spanyol szárny leadta fegyvereit és gyakorlatilag feloszlatta magát.
Dzsihadista terroristák nem tudták megvetni lábukat az országban, mivel itt nincs társadalomnak olya rétege, amely az iszlám vallás fanatikus híve. Vannak muszlimok, mecseteik is vannak de már rég beilleszkedtek a spanyol társadalomba.
Az Európába tartó migráns ivázió nem érinti Spanyolországot. Bátran ki lehet jelenteni, az országban igen alacsony szinten van a terrorveszély.


Milyen fogadtatással találkozik a külföldi az országot járva


Cordobában jártam,  mikor az ezer éve épült mór mecset melletti szuvenir boltba mentünk be térképet vásárolni. A mappa útmutatási alapján, elindultunk az óváros keskeny utcáiba. Már jócskán belegabalyodtunk a kis utcák szövevényébe, mikor feleségem észrevette, nincs meg a pénztárcája,
 

Az ezer éves falak minden évszakban vonzzák a látogatókat

 
Első gondolatunk az volt, hogy ellopták. Aztán felidézve a szuvenir bolttól idáig vezető utat, megállapítottuk, hogy ez lehetetlen, mert senki nem került hozzánk karnyújtásnyi közelségbe.
- Induljunk vissza az utcán, hátha kiesett útközben.- javasoltam.
Persze, hogy nem találtuk. Utolső lehetőségként bementünk a szuvenir boltba, ahol legnagyobb megleptésünkre hiánytalanul megőrizték és visszaadták a pulton felejtett tárcát.

Másik eset:
Fuengirolán (kedvelt nyaralóhely), az egyik tengerparti vendéglőben voltunk. Miután megtudták hogy unokámnak aznap van a három éves születésnapja, egy pici tortával kedveskedtek neki.és elénekelték a "Happy birthday" spanyol változatát
 

Nem számított rá

Ezt a kedves mentalitást több helyen tapasztaltam.  Ami szintén meglepő volt számomra, az az andalúz emberek barátságossága. Viszonylag sok külföldi él Spanyolország déli tartományában, akiket befogadott a társadalom.

Ez az az emberi környezet, az ami Andaluziába látogató turistákat fogadja. Voltam északabbra is, ott sem lehet ok a panaszra, de a déli emberek barátságossága vezeti a mezőnyt.
 

Látnivalók


Ebben aztán nincs hiány. Spanyolországot  elkerülte a két világháború, így még az ezeréves épületek is sértetlenűl vészelték át az évszázadokat. Ezekről a varázslatos helyekről az útikönyvek tömkelege ad részletes leírást, amikkel nem kívánok és nem is tudok konkurálni. Csupán néhány kép, amely felvillantja a látnivalók megszámlálhatatlan kínálatát.


Az esti fényben is impozánsak a falak, de igazi értékeit a belső terek kidolgozása adja. És mindezt 800-900 éve hozták létre az arab eredetű mórok.
 

Csipke függöny szerű falak
 

Gaudi által tervezett güell park Barcelonában


Római kori vízvezeték Segoivában

A látnivalók felölelik közel kétezer év kultúráját. Ezek megtekintésér egy utazás nem elég. Sokakat megfog a rengeteg látnivaló és újból ellátogatnak az országba.
Nyáron özönlenek a tengerpartra a napozni, fürdeni, vágyók. Ők megtalálhatják kedvenc időtöltésük helyét a strandokon, a part menti éttermekben, a sportolni vágyók pedig a tenisz, vagy golf klubokban. Ez csak a lehetőségek töredéke, mivel minten jelentősebb városnak megvan a saját nevezetessége, ami a turisták ezreit vonzza. Bikafuttatás, paradicsom dobálás, cseresznye vagy az őszi gesztenye fesztivál, mind olyan esemény, ami különleges élményt nyújt a résztvevőknek.


Bikafuttatás, Pamplona

És akkor még ott vannak a Húsvét előtti nagyhét felvonulásai, a városonként más-más időpontban megrendezett fériák, amik nem mások, mint városi majálisok.
Éppen ezekben a napokban zajlik Fuengirolán a már húsz éve hagyományosan megrendezett nemzetek bemutatkozása elnevezésű fesztivál, ahol a különböző országok konyháját, táncait, lehet megkóstolni, megtekinteni és meghallgatni.
 

Táncosok Fuengirolán


Nyílt túz felett sül az oldalas


Árak

Ha valaki nem szervezett turistacsoporttal, hanem egyénileg jön, nem megy naponta héromszor étterembe, így az is fontos a boltokban mi mennyibe kerül. Spanyolország minden városában a kis boltok mellett ott vannak a nagy multinacionális cégek üzletei. A francia Carefour, a spanyol Mecadona, a német Aldi és Lidl, nem hiányozhat egyetlen nagyobb lélekszámú településéről sem.


Mercadona Calahondán, egy viszonylag kicsi üdülőhelyen


Jellemző árak euróban.

 • vaj:  250 gr  1-3 €
 • csomagolt ementáli sajt:  400 gr 2,50 €
 • kenyér mérettől és típustól függően: 0,50 - 3,75 €
 • tej: 1 liter 1 - 2 €
 • felvágottak: ezek árai minőségtől súlytól és fajtától függnek, de napi fogyasztásra, előre csomagolva, szeletelt kivitelben már 2-3 € -ért is lehet kapni egy reggelihez, vagy tízóraihoz két személy részére elegendő mennyíséget.
 • narancs 1 - 2 € /kiló
 • Banán 1,2 -1,8 € / kiló
 • mandarin 1 -2 € / kiló  (de el lehet mondani, hogy a gyümölcsök, alma grapefruit, kiwi, korte, eper, stb. mind hasonló árban van, származási hely és minőségtől függően.

Éttermek:
 • pizza: 6 - 10 €
 • sült krumpli 2-3€
 • húsos ételek 10 € felett
 • levesek: 4-5 €
 • halak: 10-20 €
Ezek az árak csak tájékoztató jellegüek és egy átlagos étteremre vonatkoznak. 
 
Azt is jó tudni, hogy Spanyolorszég északi részén az árak 10-20 százalékkal magasabbak
 

A fentiek alapján érthető, miért nőtt ilyen mértékben a turizmus Spanyolországban

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol