.

Mi a baj a kenyérrel?Mennyire ősi a kenyér?


A történészek szerint a földművelés úgy 10 ezer éve kezdődött az emberiség történetében. Ez azt jelenti, hogy az ezt megelőző többszázezer, vagy millió években őseink nem ismerték a kenyeret, szervezetük nem is alkalmazkodott hozzá.
 

Fehér kenyér
 
Az emberi táplálkozás evolúcióját más irányból közelítő evolúciós medicina megállapította, hogy őseink 45-50% lassan felszívódó növényi szénhidrátot, 30-40% fehérjét és 10% zsírt fogyasztottak, ami három-négyszerese a ma hivatalosan ajánlottnak.

Az előember egy-két millió éven át vízparti életet élt, és fő tápláléka tengeri-vízi állatokból, ill. szárazföldi növényekből, gyümölcsökből állt. Ennek egyik fő bizonyítéka az emberi szervezet nagy omega-3 és jódszükséglete. Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, amit gyakorlatilag csak halak fogyasztásából tudunk fedezni, és amely nélkül az agy kifejlődni sem tud, ill. omega-3 hiányban rosszul működik. Az emberi agy drasztikus növekedését minden jel szerint az omega-3 források bőségessé válása idézte elő, s az agy megnövekedett mérete tette lehetővé a kulturális és társadalmi fejlődést.
(Érdekes módon, a földművelés kialakulásával az emberi agyméret kb. 11%-al lecsökkent!)
Mióta az ember a népesség növekedésével elvándorolt a tengerpartról a kontinensek belsejébe, a jódhiányos táplálkozás súlyos gonddá vált. Jjelenleg a Földön 1 milliárd ember szenved a jódhiány következményeitől.

Ha összehasonlítjuk a ma még természetes körülményeik közt élő vadászó-halászó népek, vagy a civilizációs táplálkozási szokásoktól még nem fertőzött eszkimók egészségi állapotát az állítólag egészségesen táplálkozó civilizált világéval, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a “vademberek”, extramennyiségű fehérje és zsírfogyasztásuk ellenére mentesek a civilizációs betegségektől.
Míg a halászó-vadászó népek szénhidrát felvétele 30% körül mozog, ez is un. alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó szénhidrát), míg a civilizált világ táplálékának 60-80%-a magas glikémiás indexű finomított szénhidrátokból áll.

A kenyérrel alapvetően két probléma van. Az egyik, hogy jelentős részét képviseli annak a mértéken felül megnövekedett szénhidrát fogyasztásnak, amely az emberi táplálkozás történetének jelenleg is tartó időszakát jellemzi. A másik egy immunológiai probléma, nevezetesen a gabonafélékben található glutén fehérjecsoporttal szemben mutatott összeférhetetlenség.
 
A glutén a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, tönkönybúza, durumbúza) található fehérjecsoport, melyre sok ember immunrendszerre betolakodóként (allergénként) reagál. (Ez zabban, rizsben, kukoricában nem fordul elő. A zabban avenin található, amelyre csak kevesen érzékenyek).
Évente 600 millió tonna búzát fogyaszt el a világ, ez az egyik legtöbbet fogyasztott gluténtartalmú gabonaféle. Ma minden 111 emberből egy glutén érzékenységben  szenved.
 
 

A betegséget 1888-ban írta le először Dr. Samuel Gee.
A cöliákia betegség a bél nyálkahártyájának gluténhatásra kialakuló gyulladásos betegsége. Ennek jól felismerhető klasszikus tünetei a hasmenés/székrekedés, bűzös széklet, a hasi fájdalmak, görcsök, növekedési lemaradás (alacsony testmagasság), fogyás, vashiányos vérszegénység.


A gluténérzékenység gyakran néma, csak következményeiben ismerhető fel. A glutén-érzékenységre kialakuló különféle betegségek sajátossága, hogy a betegek évtizedeken át vándorolnak orvosról orvosra, de bajuk okát nem találják, és az orvosok maximum a tüneti kezelésig jutnak el. Sok orvos a tüneteket felszívódási zavarnak tekinti.

Ma már korszerűbb módszerrel, a vérben kimutatott gluténnel szembeni ellenanyag jelenlétével lehet megállapítani a glutén-érzékenységet. Kiderült a megdöbbentő adat: az amerikai lakosság harmada gluténérzékeny.
 

További tünetek:

A cöliákia betegség gyakori különféle bőrbetegségekben, inzulinfüggő, I.-es típusú (fiatalkorban kialakuló) cukorbetegségben, izületi betegségben, mint pl. sokízületi gyulladásban. A gluténérzékenység vagy cöliákia betegség számos neurológiai és pszichiátriai betegséggel is kapcsolatban áll. Ilyen a fejfájás, migrén, epilepszia, kisagyi károsodás, neuropátia. Gyakori cöliákiás betegek közt a depresszió is, tüneteik: apátia, intenzív szorongás, ingerlékenység. A háttérben vitaminfelszívódási zavarok állhatnak. Cöliákia betegek nagyon gyakoriak a májbetegségek. A cöliákia betegek 50%-a laktózérzékeny. Egyes rákfajták is sokkal gyakoribbak glutén-érzékenységben, így a nyelőcsőrák kilencszer gyakoribb, és bélrendszeri daganatokban glutén-érzékenyek 30-100-szor gyakrabban halnak meg.

 

Mit tegyünk? 
Csökkentsük minimumra a gluténes kenyerek fogyasztását.


Forrás: Szendi Gábor,
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china