.

A megmentett csimpánz búcsúja megmentőjétőlWounda, a halál torkából megmentett kongói csimpánz hihetetlenül hálás volt megmentőinek és hosszas öleléssel köszönte meg, hogy segítettek rajta és visszajuttatták a vadonba.

 

Wounda szorosan ölelte magához Jane Goodall világhírű etológust, amikor ő és munkatársai szabadon engedték új otthonában a kongói Tchindzoulou-szigeten, mely az ország második legnagyobb folyója, a Kouilou mentén terül el.

Wounda csimpánz

Jane Goodall elmondta, hogy Wounda egy igazi túlélő, hiszen rendkívül rossz állapotban volt, amikor hozzájuk került, de a csimpánz nem adta fel és folyamatosan küzdött az életéért. Jane Goodall és munkatársai rengeteget fáradoztak azon, hogy megmentsék az árva csimpánzt, aki rendkívül le volt gyengülve és számos betegséggel küzdött amikor rátaláltak. Wounda egyébként azt jelenti hogy közel a halálhoz. A csimpánzlány hosszas rehabilitációja végül sikerrel zárult, így a Pointe Noire közelében található, Jane Goodall által alapított Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központból elszállították a Tchindzoulou-szigetre, mely a három csimpánz menedék-sziget egyike. Új otthonában egy nagy csimpánz kolónia él, így Wounda egy nagy család tagjává vált.


Ahogy rátaláltak és amikor elengedték

A szabadon engedés képei

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Wounda csimpánz

Woundát 2013 júniusában engedték szabadon a dzsungelben, a megható pillanatokról videó is készült.

VIDEÓ:


<iframe width="637" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/YzC7MfCtkzo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dr. Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója, 1960 júniusában kezdte el a csimpánzok viselkedését tanulmányozó kutatásait Tanzániában. Tanulmányaival megalapozta a további főemlős-kutatásokat. Hatalmas szerepe van abban, hogy ma mennyi mindent tudunk a csimpánzok egyéni és szociális viselkedéséről. Az egyik, talán a legnagyobb megdöbbenést kiváltó magatartás, melyet megfigyelt, a csimpánzok eszközhasználata volt. Munkájának fontos jellemzője, hogy az állatokat nem számok segítségével tartotta, tartja számon, ahogy az a megfigyelések kezdetének idején elfogadott volt, hanem elnevezte a példányokat.

jane-goodall-2

1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, mely vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, melynek több mint 9000 csoportja van közel 100 országban, köztük óvodai és egyetemi programokkal. Jane Goodall hosszú évtizedek óta küzd az illegális csimpánzkereskedelem megállításáért, az árva csimpánzok megmentéséért és a veszélyben lévő állatok környezetének megóvásáért. A doktornőt 2002-ben az ENSZ békenagykövetté nevezte ki.

jane-goodall-3


Forrás: érdekesvilag

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol