.

Meglepetést rejtett a XVII. században elhunyt püspök koporsója
Balzsamozás nélkül is jó állapotban maradt meg a püspök múmiája

Meglepetés a koporsóban

Peder Winstrup (1605-1679) holtteste egyike Európa legjobb állapotban megmaradt múmiáinak. Szakállas arca bár beesett és összezsugorodott, arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koporsót korábban több alkalommal is felnyitották, és száz éve készült egy fekete-fehér fotó a különösen jó állapotban megmaradt testről és szinte tökéletesen megőrződött ruháiról.
Szakértők szerint a püspök tüdőgyulladásban hunyt el számos fájdalmas és hosszan tartó betegsége, köztük köszvény, ízületi gyulladás, epekő és TBC után. A püspök jólétben élt, tehát sok kortársával ellentétben hozzáfért cukorhoz, ami miatt számos fogát elveszítette.
 
A koporsót ezúttal azért nyitották fel, hogy korszerű technikákkal vizsgálják meg a tetemet. Ekkor jött a meglepetés: egy koraszülött magzat földi maradványaira bukkantak a 336 éve elhunyt svéd püspök koporsójának röntgenes vizsgálatakor a lundi katedrálisban.
Az 5-6 hónapos újszülöttet kelmébe burkolták és nyilvánvalóan szándékosan rejtették el Lund 74 éves korában elhunyt lutheránus püspöke mellé. A következőkben DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni, van-e rokoni kapcsolat a két maradvány között – idézte Per Karstent, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatóját a Kathpress katolikus hírügynökség.

A baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse.

A korábbi vizsgálatoknál valószínűleg azért maradhatott rejtve a baba holtteste, mert a koporsót félig kitöltő növények alatt feküdt. - írja a hvg.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol