.

Megint csökkent az ibériai hiúzok száma AndalúziábanAz idén már tíz ibériai hiúz pusztult el a spanyol utakon

 

Minden egyes állat halála jelentős veszteség a populációnak.
 
Az idén június 21-én a Córdoba kornyéki CO-3103 úton, majd néhány nappal később az A-312 úton Vilches környékén utöttek el egy-egy példányt.  Ezzel tízre emelkededett az idén elütött nagymacskák száma.
 

A Vilches környékán élő kétéves nőstény életmódját  a nyakán hordott jeladó miatt tudták folyamatosan nyomon követni.

2017-ben 53 nagymacska pusztult el. Legtöbbjüket elütötték, de voltak áldozatai az orvvadészoknak , és más állatookkal vívott élet-halál hrcnak is.. A szakemberek abban reménykednak, hogy az idén elpusztult 10 példányt pótolni fogja a természetes szaporulat.
 
Az ibériai hiúz a macskafélékhez tartozó külön faj. A leginkább veszélyeztetett európai ragadozó és a világ legritkább macskaféléje. A spanyol hiúznak mára csak elszórt populációi maradtak Spanyolország délnyugati részén és a Doñana Nemzeti Parkban


 

A 20. század elején még körülbelül 100 000 példánya élt, az ibériai félszigeten, de az 1960-as és 1990-es évek közt az állatok 80%-a eltűnt, a vadászat és  a legfőbb zsákmányuk, az üregi nyulak megfogyatkozásának következtében  2017-ben 475 ibéria hiúzt számláltak Spanyolország és Portugália területén és szeretnék számukat 2018-ban 500-ra növelni.
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol