.

Megalakulhat a függetlenséget támogató katalán kormánykoalícióKatalóniában megállapodtak a pártok a koalíciós kormányról. A pártok az autonóm régió függetlenségét támogatják. Azután sikerült megegyezniük, hogy Arthur Mas eddigi katalán elnök bejelentette, hajlandó távozni.


A spanyol tartományban, Katalóniában több mint három hónapja, azaz a szeptember 27-i parlamenti választások óta nem tudott megalakulni az új kormány. A parlament egyik pártja sem támogatta ugyanis Artur Mas újraválasztását. Ő volt a győztes, a független Katalónia létrehozásáért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelöltje.

Artur Mas

Artur Mas a héten még arról beszélt, hogy kész arra, hogy új parlamenti választásokat írjon ki. Szombaton azonban bejelentette, hogy a Spanyolországtól való elszakadásért folytatott harc érdekében nem indul újra az elnöki posztért. Megnyitotta ezzel az utat egy új, függetlenség párti kormány megválasztása előtt.

Az új elnökjelölt Girona polgármestere, Carles Puigdemont lesz. A parlamentnek vasárnap szavaznia kell az új elnök személyéről, mert ha hétfőig nem áll fel az új kabinet, akkor meg kell ismételni a választásokat.


Carles Puigdemon

A parlament másik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység (CUP) azért utasította el eddig a koalíciót, mert Artur Mas személyét túl piacbarátnak tartotta. A párt bírálta az öt éve hatalmon lévő elnök kormányának gazdasági és társadalmi politikáját, különösen azokat a megszorításokat, amelyeket Mas alatt rendeltek el. A Junts pel Sí és a CUP a független Katalónia EU és NATO-tagságának kérdésében sem ért egyet.

A CUP két tárcát kap majd a katalán kormányban. A spanyol kormány alkotmányellenesnek tartja a függetlenség irányába tett törekvéseket. Ezért szombaton arra szólította fel Katalónia vezetését, hogy "polgárai problémáinak megoldására összpontosítson új feszültségek keltése helyett" – írja az MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol