.

Már nem olyan vonzó a függetlenség KatalóniábanA katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) felmérése szerint a szakadár területen csökkent azoknak a száma, akik támogatják, hogy az autonóm közösség Spanyolországtól független állammá váljon.

Az 1200 fő megkérdezésével készült kutatás még januárban készült. A válaszadók 40,8 százaléka elmondta, hogy támogatja a katalán függetlenséget, míg a legutóbbi, tavaly októberben készült felmérés során még 48,7 százalék nyilatkozott így.

Fotó: AFP

A megkérdezettek több mint fele, 53,9 százaléka mondta azt, hogy jobban szeretné, ha az országrész továbbra is Spanyolország egyik régiója lenne. Ez a szám három hónappal ezelőtt még 43,6 százalék volt.

Ebben a rendszeresen végzett felmérésben az elmúlt négy év során még sosem volt ilyen alacsony a függetlenség támogatottsága"

– mondták a kutatók.

Mérték azt is, hogy ha a felmérés készítésekor lettek volna a helyi parlamenti választások, akkor ismételten a Ciudadanos nevű liberális párt nyert volna, azonban nem lettek volna kormányzóképesek, a szakadár pártok pedig a katalán parlament mandátumainak a többségét kaparintották volna meg. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan patthelyzet lenne, mint most.A függetlenségi pártok hetek óta egyeztetnek a lehetséges megoldásokról, egyelőre eredménytelenül.

Fotó: AFP

Katalóniában a december 21-i parlamenti választásokat követően politikai patthelyzet alakult ki, mivel a függetlenségi pártok ismét Carles Puigdemont leváltott elnököt javasolták a katalán kormány élére, azonban ő jelenleg Brüsszelben van és esze ágában sincs visszamenni a hazájába, mert ott elővennék a betiltott népszavazás és a függetlenség kikiáltása miatt.

Az alkotmánybíróság határozata szerint az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a személyéről szóló parlamenti vitán és szavazáson, ám Puigdemont ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ami ezt kizárja.

Puigdemont pártja, a Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) nem enged álláspontjából, miszerint vagy Puigdemont lesz az elnök, vagy legyenek újból választások. A La Vanguardia című katalán napilap úgy tudja: a katalán parlament a jövő héten vitát tarthat a különböző pártok javaslatairól, amelyek a patthelyzet feloldásáról szólnak.
 

Forrás:  888

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol