.

Már a neandervölgyi emberek között is voltak vegetáriánusokEgy nemzetközi kutatócsapat megállapításai szerint területenként nagyon eltérő módon táplálkozott a Neander-völgyi ember: hol húsevőként, hol vegetáriánusként élt, ráadásul fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is fogyasztott.


Laura Weyrich, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója és munkatársai öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket.


“A fogkő nemcsak a szájban élő mikroorganizmusok, a légutakban és az emésztőcsatornában lévő kórokozók nyomait őrizte meg, hanem az akkoriban fogyasztott élelem maradványait is” – közölte Weyrich.

A mai Belgium területén 42 ezer éve élő Neander-völgyi fogkövében a gyapjas orrszarvú és muflon, valamint ehető tintagombák DNS-ét találták meg. Az ilyen ételek jellemzőek a füves puszta vadászaira.

Az Ibériai-félszigeten ezzel szemben húsban szegény táplálékuk volt, az innen származó fogak arról árulkodnak, hogy a Neander-völgyiek a Physcomitrella patens moszatot, fenyőmagvakat és gombákat fogyasztottak. A spanyol Neander-völgyiek tehát az erdőkben gyűjtögetett, vegetáriánus táplálékon éltek.


Az olaszországi barlangból származó fog már nem tartalmazott elemezhető állapotú örökítőanyagot. A spanyolországi El Sidron lakói nemcsak hiányos táplálkozástól, hanem más egészségi problémáktól is szenvedtek, betegséget okozó gombákat is találtak náluk, amit a szakértők feltételezése szerint penészes növények fogyasztása okozott.

Az egyik egyedet emellett a nyomok szerint fogtályog és krónikus gyomor- és bélgyulladás kínozta, melyeket valószínűleg fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal próbált kúrálni. Fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba DNS-ét fedezték fel.

A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A Neander-völgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa fogfájását. A penicillingombák szintén természetes antibiotikumok, melyek segíthettek a bélrendszer krónikus gyulladásán.

“Természetesen nem tudunk részleteket arról, hogyan szerezték meg a tudást a gyógynövények hatásáról, de az biztos, hogy alkalmazták” – emelték ki a szakemberek, akik kutatásaik eredményéről a Nature tudományos lapban számoltak be.


MTI

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china