.

Már csak egy fehér zsiráf él a világbanNyomkövetővel szerelték fel a világ utolsó ismert fehér zsiráfját


A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és héthónapos borjával.

A zsiráfnőstény és borja   
Fotö: © Ishaqbini Hirola Community Conservancy

A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után. A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

Az utolsó fehér zsiráf csatangol
Foto: © Northern Rangelands Trust

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

MTI.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol