.

Malaga, Costa del Sol fővárosaNéhány szó Costa del Sol kapujáról, Malagáról

Malaga környéke régóta lakott hely. A közeli hegyek barlangjaiban élt neandervölgyi ember nyomait a barlangok falára festett rajzok formájában számos helyen megtalálták. 

A kedvező klíma, a Guadalhorce folyó által feltöltött termékeny síkság csábítólag hatott a bronzkor embereire. A partszakasz hamar benépesedett.

A jelenlegi Malaga kialakulásához  hosszú időre volt szükség. A több ezer éves eseménytelen időszak után a várost ’Malaka’ (sózott halszelet) néven alapították a föníciaiak Kr.e. 800 körül kereskedelmi központként, folytatva a kolonizációt, amely Kr.e. 1100-ban kezdődött Cádiz megalapításával.


Az ie. VI. században a föníciaiakat a görögök váltották, akik 70 évre foglalták el a várost, amíg a karthágóiak el nem hódították tőlük. A II. római-pun háború (i.e. 218-201) végén a rómaiak  i.e. 202-ben űzték ki Malagából a karthágóiakat. A rómaiak Flavia Malacita-nak nevezték a várost, mely fontos központtá vált Hispania déli tengerpartján. A modern város központjában található római színház is ebben az időben épült, s bár méretével nem tűnik ki a többi közül, de ez a legrégebbi egész Spanyolországban.


A római színház maradványa a város közepén, a mór erőditmény tövében található

A Római Birodalom bukása után Malaga germán eredetű törzsek nagy vándorlásának és letelepedésének volt kitéve, különösen a vandálokénak. A VIII. század elején a gót birodalom hanyatlásnak indult, és Afrika északi partjai felől az arabok megszállták az Ibériai-félszigetet.

Malaga 743-ban arab uralom alá került. Hamarosan virágzó várossá vált, városfalán öt hatalmas kapu állott. Számos kisebb település alakult ki a városmag körül. Egy keletről nyugat felé haladó út kötötte össze a kikötőt és az erődítményt az összes városfalon kívül eső zónával. A külvárosokban genovai és zsidó kereskedők telepedtek le. III. Abderramán (Abd al-Rahmán, 891-961 Córdoba uralkodója) építtette az Atarazanas kaput  Ez a mai központi piac bejáratának a kapuja. Habár az első kísérlet Malaga visszahódítására már a XIV. században megtörtént, csak a XV. században sikerült a katolikus királyoknak elfoglalniuk a várost.

Malagát 1487. augusztus 19-én hódították vissza (az utolsó város Granada volt 1492-ben). A mór időkben történt felvirágzás korszaka után hanyatlás következett Malaga sorsában. A keresztény időkben a középkorra jellemző körülmények miatt keletkező járványok a gyengélkedő mezőgazdaság gazdasági visszaeséshez vezetett. A helyzetet tovább rontotta a mórok kiűzése után a kereskedelem megtorpanása, a zsidók kiűzése utáni gazdasági élet, pedig csak a legalapvetőbb ügyletekre korlátozódott. Mindez együttesen gazdasági válsághoz vezetett. Az XV. - XVI. századra a mór uralom alatt virágzó város a gazdasági jelentéktelenség sorába sűlyedt.

Fantáziarajz a középkori Malagáról

A XVII. században a régi kikötő átalakításával épült új kikötő már elkészülte után is kicsinek bizonyult.  Annak ellenére, hogy a katedrális építését már 1528-ban elkezdték, a templomot jelenlegi állapotában csak a XVIII. században fejezték be, amikor a barokk stílus már egy előrehaladott fejlődési stádiumban volt.  A jobboldali torony megépítése azóta várat magára. Ugyanebben a korban a kikötőt ismét bővítették és így a város gazdasága új esélyt kapott a fejlődésre.

A XIX. században Malaga jelentős fejlesztéseken esett át, ebben az időben már elkülönültek az ipari- és lakónegyedek, az utóbbiban számos villával és hotellel. Kialakultak a város főutcái, a Calle Marqués de Larios és az Alameda Principal. Ezzel szemben a XIX. századnak voltak negatív eseményei is: a gazdasági válság, VII. Ferdinánd király zsarnokságának politikai következményei, aki elrendelte Torrijos tábornok és embereinek meggyilkolását. Az ő emlékükre és tiszteletükre emeltek egy obeliszket (jobbra a képen) a Plaza de la Merced-en, amely az utóbbi években a fiatalok kedvenc találkozóhelyévé vált. 

A XX. század első évtizedei sem voltak igazán sikeresek, de a 60-as években Spanyolországban bekövetkezett robbanásszerű turisztikai fellendülés Malaga arculatát is teljesen megváltoztatta. Emberek milliói választották a várost, hogy itt vagy a város környékén töltsék el vakációjukat, és sok ezren költöztek ide állandó lakosként. Malaga Spanyolország ötödik legfontosabb városává vált, egyike a modern európai városoknak nemzetköziségével és kulturális sokszínűségével. 1992 óta a város infrastruktúrájában is komoly fejlődés következett be, melynek bizonyítékai a város utcái és a széles sugárutak, a várost az ország többi részével összekapcsoló kiváló minőségű autópályák, és a kibővített reptér, amely Európa egyik legfontosabb légikikötője. Costa del Sol repülővel érhető el a legkönnyebben, ezért a turistaforgalom lenagyobb része ezen a lreptéren kersztül zajlik.


A városba látogató turisták szivesen barangolnak az óváros zegzugos utcáiban, vagy kostólják meg a helyi specialitásokat valamelyik hangulatos étterembe.


A városvezetés teljesen renbe kívánja hozni a belvárost. Az összes régi épületet felújítják, sok helyen cserélik a díszburkolatot, a metró átadásával átszervezik a felszíni közlekedést. Már felújították a kikötői sétányt, Fuengirolát Malagával összekötő vasút földalatti végállomását a centrum közelében alakították ki. Négy metro vonal átadását is tervezik, amiből kettőt már elkészült.  Egyes felszíni közlekedési csomópontokat is átépítenek. 


 


A kikötőt őrző mór vár, az Alcazaba

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china