.

Magyarországon aggasztó méreteket ölt a népesség fogyatkozása Amennyiben maradnak a jelenlegi tendenciák, kilátásban a 8,5 millió lakosú Magyarország. A gyermekvállalásra esélyes korosztály közel tizede már külföldön él.

 

A hazai népesség száma 1981 óta folyamatosan esik, és ez a következő években sem fog változni. 2011 és 2060 között akár 1,5 millió fővel csökkenhet Magyarország lakosainak száma a KSH szerint.
Néhány évtizeden belül tehát alig 8-8,5 millió lakosa lesz az országnak, miközben a köznyelv még ma is 10 milliós Magyarországról beszél, holott már ma sem érjük el ezt a számot. A legfrissebb elérhető adatok szerint 9 millió 900 ezer ember él Magyarországon, ám mivel a legutóbbi hivatalos adatok 2013 elejéről származnak, ez a szám ma már alacsonyabb.
A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők jelentős része külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, (balra) a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián. Az asszimiláció természetesen a határon túli magyarok népesedési problémái közé tartozik.
Kapitány Balázs azt mondta, az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők 7-8%-a külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány 1-2% volt. A környező országok, ahol ez a probléma már régóta jellemző, egészen más módszereket alkalmaznak, mint amikben Magyarországon szokás gondolkodni.
Tudható és várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel erre a tendenciára. Jelenleg arról folyik vita miként lehet megakadályozni az elvándorlást, miközben a sikeres vándorlási politikának azt kellene elősegítenie, hogy az elvándoroltak visszajöjjenek. A helyzetet nehezíti, hogy nálunk nincs gazdája az államigazgatásban ennek a kérdésnek. - foglalta össze Kapitány Balázs a mostani helyzetet.
A kutató hangsúlyozta: az elmúlt évek termékenységcsökkenése arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent - négy év alatt 60 ezerről 48 ezerre -, miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt.
Korhecz Tamás a Szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke konferencia keretében hívta fel a figyelmet a határon túli magyarság csökkenésére. A Vajdaságban a népesedés megtartására irányuló stratégia keretében az önkormányzatokat családoknak nyújtandó támogatások bevezetésére ösztönzik.
Korhecz Tamás fontosnak nevezte a családbarát munkahelyek elterjesztését, a rugalmas munkaidőt és a részmunkaidős foglalkoztatást. A Magyar Nemzeti Tanács saját intézményrendszerében már tett is lépéseket ennek érdekében - mondta. Jelezte: az intézkedések reményt adnak arra, hogy a mostani alacsony születésszám nőjön a Vajdaságban. -írja a femina.hu
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol