.

Magyarországon aggasztó méreteket ölt a népesség fogyatkozása Amennyiben maradnak a jelenlegi tendenciák, kilátásban a 8,5 millió lakosú Magyarország. A gyermekvállalásra esélyes korosztály közel tizede már külföldön él.

 

A hazai népesség száma 1981 óta folyamatosan esik, és ez a következő években sem fog változni. 2011 és 2060 között akár 1,5 millió fővel csökkenhet Magyarország lakosainak száma a KSH szerint.
Néhány évtizeden belül tehát alig 8-8,5 millió lakosa lesz az országnak, miközben a köznyelv még ma is 10 milliós Magyarországról beszél, holott már ma sem érjük el ezt a számot. A legfrissebb elérhető adatok szerint 9 millió 900 ezer ember él Magyarországon, ám mivel a legutóbbi hivatalos adatok 2013 elejéről származnak, ez a szám ma már alacsonyabb.
A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők jelentős része külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, (balra) a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián. Az asszimiláció természetesen a határon túli magyarok népesedési problémái közé tartozik.
Kapitány Balázs azt mondta, az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők 7-8%-a külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány 1-2% volt. A környező országok, ahol ez a probléma már régóta jellemző, egészen más módszereket alkalmaznak, mint amikben Magyarországon szokás gondolkodni.
Tudható és várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel erre a tendenciára. Jelenleg arról folyik vita miként lehet megakadályozni az elvándorlást, miközben a sikeres vándorlási politikának azt kellene elősegítenie, hogy az elvándoroltak visszajöjjenek. A helyzetet nehezíti, hogy nálunk nincs gazdája az államigazgatásban ennek a kérdésnek. - foglalta össze Kapitány Balázs a mostani helyzetet.
A kutató hangsúlyozta: az elmúlt évek termékenységcsökkenése arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent - négy év alatt 60 ezerről 48 ezerre -, miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt.
Korhecz Tamás a Szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke konferencia keretében hívta fel a figyelmet a határon túli magyarság csökkenésére. A Vajdaságban a népesedés megtartására irányuló stratégia keretében az önkormányzatokat családoknak nyújtandó támogatások bevezetésére ösztönzik.
Korhecz Tamás fontosnak nevezte a családbarát munkahelyek elterjesztését, a rugalmas munkaidőt és a részmunkaidős foglalkoztatást. A Magyar Nemzeti Tanács saját intézményrendszerében már tett is lépéseket ennek érdekében - mondta. Jelezte: az intézkedések reményt adnak arra, hogy a mostani alacsony születésszám nőjön a Vajdaságban. -írja a femina.hu
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china