.

Magyar művészlélek a spanyol mindennapokbanImre vegyes érzelmekkel gondol vissza arra a pillanatra, amikor 2009. május 29-én, Zalaegerszegen, becsukta a holmijukat szállító kamion ajtaját és elindultak Spanyolországba.

 
Imre a művészetek iránt elkötelezett családba született, ezért szülei mindig támogatták tehetsége kibontakozását, ami gyermekkorában rajzolásban, apróbb tárgyak készítésében mutatkozott meg. Azt lehet mondani, a szomszédos házban lévő Szabolcs Péter szobrász művész műhelye volt a gyerekszobája. Az ott látottak annyira megtetszettek neki, hogy elhatározta, ha felnő ő is művészeti munkát fog végezni.
Az iparművészetek mellet döntött és ékszerésznek állt.
 
Az iskolák elvégzése után meg is nyitotta álmai üzletét Zalaegerszegen, ahol a belső kalakítása is saját tervei alapján készült. Egyedi ékszereket tervezett, apróbb dísztárgyakat készített nagy gonddal de azt tapasztalta, művei nem találják meg közönségüket Zalaegerszegen. Érezte, hogy szülő városa nem az a hely, ahol munkáihoz kellő támogatást és elismerést kaphat. Megérzését tovább erősítette, mikor egy néni az elszakadt ezüstlánc javítását a szatyrából elővett piros almával fizette ki. Munkáiról közben magazinokban írtak, tv (RTL klubb reggeli műsor) interjúkban szerepelt és a Tahitian World Trophy nemzetközi versenyen, 2004-ben, munkáját az ország legszebb karkötőjének értékelték. Az általa festett gyémánt sorozata több oldalas cikként szerepelt 2002-ben az Ékszer  Magazinban. 
 
Egyik alkotásának terveivel bekopogott a Herendi Porcelángyárba, ahol azonnal szerződést kötöttek vele, a tervei alapján készülő arannyal, gyémántokkal díszített porcelán tárgyak készítésére és forgalmazására. Ez volt a Herend Royal Butterly (2007) 

Herendi Királyi Pillangó, limitált darabszámban készült ékszertojás, amely egy gyémántokkal kirakott pillangót rejt. Összesen 15 darab került forgalomba, aranyat, gyémántot, rubinokat és különféle drágaköveket használt fel a luxusdísztárgy elkészítéséhez.


Kis pocelán pillangót rejtet a tojás alakú ékszertartó
 
Itt érte a következő csalódás. A gyár külföldi bemutatóin termékei sikereket arattak. A vevők között Taivani, USA, Arab Emirátusok, Orosz és Magyar vásárlók is voltak. Vállalkozása biztosította a nyersanyogokat, drágaköveket, ami igen nagy anyagi teret jelentett számára, ráadásul az eladott termékek őt megillető része soká ért el hozzá. Egy-egy komolyabb műtárgy pedig sok millió forintnyi nemesfémet tartalmazott, amit meg kellett finanszíroznia. 

Imre alkotói vágya nem csillapodott, mert ezen együttműködés közben, 2008-ban tervezte és alkotta meg a Herendi Porcelánmanufaktúral azt az exkluzív palackot, melyet a Farkas Pálinkafőzde különleges párlatával töltöttek meg és amely 5 millió forintos árával a világ legdrágább pálinkája lett.

Arany gyöngyházas, csillagos, kézzel készített Humboldt-minta és hálószerű díszítés teszi rendkívül értékessé a palackokat. A 70 gramm súlyú dugó 18 karátos fehér- és sárgaarany ötvözetből készült, tetejét fehér és fekete brilliánsok díszítik.

A forgalomba kerülő 22 palack közül 11 kecskeméti kajszibarackból, 11 pedig göcseji körtéből készült.

 
Az együttműködésben olyan problémák merültek fel, amik ellehetetlenítették a további közös munkát.
 
Ekkor érezte úgy, más országban kellene új lehetőségeket keresni. A választás Spanyolországra esett.
Nagy ambíciókkal, meg feleségével és két gyerekkel érkezett Costa del Solra, ahol rá kellett jönnie: ismeretség és nyelvtudás nélkül szakmájában nem könnyű érvényesülni. 
A napény, a tenger, a mediterrán életstílus megismerése arra késztette őket, hogy maradjanak és elindítsanak egy "hétköznapibb" vállalkozást, amely az Ice’n’go! nevű jégkrém golyócskákat forgalmazza. Ez a nyári szezonban működik, de télen pihen, mivel a spanyolok ilyenkor hanyagolják a fagyik és jégkrémek fogyasztását.
 
Imre jelenleg is tervez és készít ékszereket. A komolyabb darabok terveit elküldi Magyarországra, ahol régi műhelyében elkészítik. Az egyszerűbb, kisebb munkákat itt helyben végzi. Mind e mellett képeket fest, és grafikákat rajzol. 2014-ben Madridban a kortárs művészeteket bemutató galériák utcájában volt egyéni kiállítása. Ez év szeptemberében Málagan is látható volt néhány festménye.

A titkos Da Vinci    (205 x 145 cm, olaj, vászonra)

Képzettsége és művész lelke nem érte be ennyivel. Újabban három napos tanfolyamokat vezet, ahol a rajzolás iránt érdeklődőket vezeti be a jobb agyéltekés rajzolás műhely titkaiba.
A már megtartott tanfolyamon a résztvevők rajztudása hatalmasat fejlődött az ismertetett másfajta szemlélet és a profi rajztechnikák következtében. Állítása szerint, ez alatt a három nap alatt bárkit megtanít rajzolni, aki kicsit is érdeklődik a rajzolás iránt
Az alábbi képeken lemérhető a három nap alatti fejlődés. Az első képet az első napon rajzolta, a következőt a harmadik napon készítette az egy-egy résztvevő, akiknek lelkesedésén felbuzdulva tervezi, hogy a későbbiekben haladó szinten is indít tanfolyamokat.
 
Imre művészet szeretetét most abban teljesíti ki, hogy tudását igyekszik másokkal is megosztani.
 
-          A nehézségek ellenére visszaköltöznél Magyarországra?
-          Nem! – jön azonnal a határozott válasz. -  de ha most kéne elindulnom kétszer is meggondolnám -  teszi hozzá.


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol