.

Magyar művészlélek a spanyol mindennapokbanImre vegyes érzelmekkel gondol vissza arra a pillanatra, amikor 2009. május 29-én, Zalaegerszegen, becsukta a holmijukat szállító kamion ajtaját és elindultak Spanyolországba.

 
Imre a művészetek iránt elkötelezett családba született, ezért szülei mindig támogatták tehetsége kibontakozását, ami gyermekkorában rajzolásban, apróbb tárgyak készítésében mutatkozott meg. Azt lehet mondani, a szomszédos házban lévő Szabolcs Péter szobrász művész műhelye volt a gyerekszobája. Az ott látottak annyira megtetszettek neki, hogy elhatározta, ha felnő ő is művészeti munkát fog végezni.
Az iparművészetek mellet döntött és ékszerésznek állt.
 
Az iskolák elvégzése után meg is nyitotta álmai üzletét Zalaegerszegen, ahol a belső kalakítása is saját tervei alapján készült. Egyedi ékszereket tervezett, apróbb dísztárgyakat készített nagy gonddal de azt tapasztalta, művei nem találják meg közönségüket Zalaegerszegen. Érezte, hogy szülő városa nem az a hely, ahol munkáihoz kellő támogatást és elismerést kaphat. Megérzését tovább erősítette, mikor egy néni az elszakadt ezüstlánc javítását a szatyrából elővett piros almával fizette ki. Munkáiról közben magazinokban írtak, tv (RTL klubb reggeli műsor) interjúkban szerepelt és a Tahitian World Trophy nemzetközi versenyen, 2004-ben, munkáját az ország legszebb karkötőjének értékelték. Az általa festett gyémánt sorozata több oldalas cikként szerepelt 2002-ben az Ékszer  Magazinban. 
 
Egyik alkotásának terveivel bekopogott a Herendi Porcelángyárba, ahol azonnal szerződést kötöttek vele, a tervei alapján készülő arannyal, gyémántokkal díszített porcelán tárgyak készítésére és forgalmazására. Ez volt a Herend Royal Butterly (2007) 

Herendi Királyi Pillangó, limitált darabszámban készült ékszertojás, amely egy gyémántokkal kirakott pillangót rejt. Összesen 15 darab került forgalomba, aranyat, gyémántot, rubinokat és különféle drágaköveket használt fel a luxusdísztárgy elkészítéséhez.


Kis pocelán pillangót rejtet a tojás alakú ékszertartó
 
Itt érte a következő csalódás. A gyár külföldi bemutatóin termékei sikereket arattak. A vevők között Taivani, USA, Arab Emirátusok, Orosz és Magyar vásárlók is voltak. Vállalkozása biztosította a nyersanyogokat, drágaköveket, ami igen nagy anyagi teret jelentett számára, ráadásul az eladott termékek őt megillető része soká ért el hozzá. Egy-egy komolyabb műtárgy pedig sok millió forintnyi nemesfémet tartalmazott, amit meg kellett finanszíroznia. 

Imre alkotói vágya nem csillapodott, mert ezen együttműködés közben, 2008-ban tervezte és alkotta meg a Herendi Porcelánmanufaktúral azt az exkluzív palackot, melyet a Farkas Pálinkafőzde különleges párlatával töltöttek meg és amely 5 millió forintos árával a világ legdrágább pálinkája lett.

Arany gyöngyházas, csillagos, kézzel készített Humboldt-minta és hálószerű díszítés teszi rendkívül értékessé a palackokat. A 70 gramm súlyú dugó 18 karátos fehér- és sárgaarany ötvözetből készült, tetejét fehér és fekete brilliánsok díszítik.

A forgalomba kerülő 22 palack közül 11 kecskeméti kajszibarackból, 11 pedig göcseji körtéből készült.

 
Az együttműködésben olyan problémák merültek fel, amik ellehetetlenítették a további közös munkát.
 
Ekkor érezte úgy, más országban kellene új lehetőségeket keresni. A választás Spanyolországra esett.
Nagy ambíciókkal, meg feleségével és két gyerekkel érkezett Costa del Solra, ahol rá kellett jönnie: ismeretség és nyelvtudás nélkül szakmájában nem könnyű érvényesülni. 
A napény, a tenger, a mediterrán életstílus megismerése arra késztette őket, hogy maradjanak és elindítsanak egy "hétköznapibb" vállalkozást, amely az Ice’n’go! nevű jégkrém golyócskákat forgalmazza. Ez a nyári szezonban működik, de télen pihen, mivel a spanyolok ilyenkor hanyagolják a fagyik és jégkrémek fogyasztását.
 
Imre jelenleg is tervez és készít ékszereket. A komolyabb darabok terveit elküldi Magyarországra, ahol régi műhelyében elkészítik. Az egyszerűbb, kisebb munkákat itt helyben végzi. Mind e mellett képeket fest, és grafikákat rajzol. 2014-ben Madridban a kortárs művészeteket bemutató galériák utcájában volt egyéni kiállítása. Ez év szeptemberében Málagan is látható volt néhány festménye.

A titkos Da Vinci    (205 x 145 cm, olaj, vászonra)

Képzettsége és művész lelke nem érte be ennyivel. Újabban három napos tanfolyamokat vezet, ahol a rajzolás iránt érdeklődőket vezeti be a jobb agyéltekés rajzolás műhely titkaiba.
A már megtartott tanfolyamon a résztvevők rajztudása hatalmasat fejlődött az ismertetett másfajta szemlélet és a profi rajztechnikák következtében. Állítása szerint, ez alatt a három nap alatt bárkit megtanít rajzolni, aki kicsit is érdeklődik a rajzolás iránt
Az alábbi képeken lemérhető a három nap alatti fejlődés. Az első képet az első napon rajzolta, a következőt a harmadik napon készítette az egy-egy résztvevő, akiknek lelkesedésén felbuzdulva tervezi, hogy a későbbiekben haladó szinten is indít tanfolyamokat.
 
Imre művészet szeretetét most abban teljesíti ki, hogy tudását igyekszik másokkal is megosztani.
 
-          A nehézségek ellenére visszaköltöznél Magyarországra?
-          Nem! – jön azonnal a határozott válasz. -  de ha most kéne elindulnom kétszer is meggondolnám -  teszi hozzá.


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china