.

Magyar hercegnőből spanyol királynéSokan nem ismerik Árpád-házi Jolánt, az Aragóniába kiházasított magyar hercegnőt, akit napjainkig tisztelet övez a spanyol vidéken.


Árpád-házi Jolán magyar királyi hercegnő II. András magyar király leányaként jött a világra, 1235-ben pedig házasságra kelt az egyik legnagyobb spanyol királlyal, I. Jakabbal. Az ő nevükhöz fűződik a spanyolországi Valencia tartományban található Castellón de la Plana megalapítása. A királyné emléke azóta sem halványult, éppen ellenkezőleg. 

A Magdalena-ünnepség 

Jolán királynéról az idők során több szobrot, illetve közteret elneveztek, a castellóni Magdalena-ünnepre pedig az előkészületek jóformán egész évben tartanak, hogy aztán kilenc napig ünnepeljék a település megalapítását.  

Közkedvelt uralkodó volt

Jakab királyt spanyolhonban sokan a nagy honfoglalóként emlegetik, mert ő hajtotta uralma alá a Valenciai és a Murciai Kalifátust, illetve a Baleár-szigeteket is. 

A király több házasságot is kötött, másodjára Jolánt vette feleségül. A hercegnő a magyar királyi udvarban cseperedett fel, rendkívül okos, művelt nő volt, aki az udvartartásban megfordult vándorénekesektől és trubadúroktól elsajátította a latin nyelv akkori változatát. 

 
A menyegzőnek elsősorban politikai okai voltak, a feljegyzések szerint valószínűleg azért, mert a friggyel kialakuló magyar-aragóniai szövetség a Német-római Birodalom méltó ellenpólusa lehetett volna.

Árpád-házi Jolán talpraesett királyné volt, aki tíz gyermeknek adott életet, emellett rendszeresen elkísérte hitvesét a csatamezőre, ahol tanácsokkal látta el őt.
 

Jolánta királyné sírja a Santa María de Vallbona nevű királyi kolostorban.

1251 októberében egy magas lázzal járó betegség közepette, Huesca városában érte a halál. A lakosok több napos szertartás keretében vettek végső búcsút a magyar királyi hercegnőtől és aragóniai-kasztíliai királynétól.

Jolántát végrendelete értelmében a Santa María de Vallbona-kolostorban helyezték örök nyugalomra, mely azóta Spanyolország-szerte ismert kegyhely.


forrás:  femina

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol