.

Magyar Duna-tengerjáró hajózás a két háború közt 

Magyarország az első világháború előtt tengeri kikötővel rendelkező ország volt, tengeren túli szállításait az adriai kikötőkből tudta indítani. Az első világháború után a helyzet gyökeresen megváltozott.


1914-ben Magyarország a monarchia részeként több mint 500 kereskedelmi hajóval rendelkezett, aminek nagyobb része az Adrián állomásozott. A háború lezárásával a trianoni békeszerződés ezek többségét az utódállamoknak juttatta.
 

Fiume
 
Fiume elvesztésével Magyarországnak nem maradt tengeri kikötője. A tengerhajózás az 1920-as években ugyan korlátozott méretekben újraindult, de a számba jöhető idegen kikötők bérleti díja olyan magas volt, hogy új megoldást kellett találni.  Budapest a Fekete-tengertől 1647 km-re fekszik, de a Duna a Vaskapú szabályozása óta nagyobb hajóval is végig hajózhatóvá vált, így adta magát a lehetőség, hogy Budapesten alakítsanak ki kikötőt a kissebb méretű tengerjáró hajóknak.

1928-ban megvásároltak egy átalakított német aknaszedő hajót, a Liselotte motorost, mellyel sikeres próbákat folytattak az éppen ekkor megnyitott csepeli kőolaj és petróleum kikötő és a Fekete-tenger között. Az első igazi teherszállító próbákat 1933-tól a Hollandiától bérelt Apollinaris III. nevű motoros hajóval bonyolították le Budapest és Alexandria között. Ez a kis hajó a háború előtt a Rajnán és a tengeren keresztül szállított ásványvizet Angliába. A sikeres próbák eredményeképpen az országgyűlés 500 000 pengő összeget szavazott meg az első hazai gyártású Duna-tengerjáró hajó építésére. Már csak hajók szükségeltettek a folyam-tengerhajózáshoz.
 

 
 Az első hajót, a BUDAPEST-et 1934-ben építették meg. A hajó megtervezését Scharbert Gyula vállalta el, aki egyébként részt vett a valaha vízre bocsátott legnagyobb magyar hadihajó, a SZENT ISTVÁN csatahajó építési munkálataiban is. A próbautak sikeressége után további öt hajó épült meg 1941-ig.
 
1936-ban készült el a SZEGED, 1937-ben a TISZA,
 
1939-ben a KASSA,
 
1941-ben az UNGVÁR és a KOLOZSVÁR

A kereskedelmi hajók a Fekete-tengeren és a Földközi-tengeren szolgáltak, a kiviteli cikkek között elsősorban mezőgazdasági áruk, őrlemények, gépek, hídszerkezetek szerepeltek. Az importáruk között az egyiptomi gyapot játszott fontos szerepet, emellett port said-i átrakással madagaszkári rafiát és nagy mennyiségű görög és török déligyümölcsöt szállítottak a hajók. Magyarország két világháború közötti tengeri forgalma 16 európai tengeri kikötőn át bonyolódott le.
1936. március 9-én megalakult a Magyar Királyi Duna-Tengerhajózási Részvénytársaság, a híressé vált DTRT (közkeletű nevén DETERT).
 
A folyam-tengerhajózás nyereséges vállalkozás volt (minden hajó egy év alatt megkereste egy testvérhajója árát), és a DTRT egyre nagyobb terveket szövögetett (hajózási útvonalak kibővítése északon egészen Helsinki és Leningrád irányába, délen pedig a Perzsa-öböl felé, valamint Brazíliába is terveztek kereskedelmi útvonalat), azonban az 1939-ben kitörő háború ezeket a terveket megsemmisítette.

MS Szeged a viharos tengeren
 
  Az 1939. szeptember 1-én kitört második világégéskor a Duna-tengerjáró hajók és személyzetük a legnagyobb békességben hajóztak szerte a világ tengerein. A háború kitörése után azonban a semleges államok tengerészeire szinte ugyanazok a veszélyek leselkedtek, mint a hadviselő felek hajóira.  
(folytatás hamarosan)

 


A cikk fontosabb adatai a http://www.kriegsmarine.hu/hk/ha01102.html   oldalról származnak
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china