.

Magas vérnyomástól többen halnak meg mint CovidtólÉvente több haláleset köthető keringési rendellenességekhez, mint a koronavírus járványhoz.

 

A legtöbben félválról veszik, ha egy orvosi vizsgálaton magas vérnyomást diagnosztizálnak. Ennek tünetei kevésbé kellemetlenek, mint a megfázás vagy a Covid19 tünete, ezért sokan nem törődnek vele. Szedik a vérnyomáscsökkentőt, ami a kiváltó okot nem szünteti meg, csak abba hitbe ringatja a beteget, hogy igy minden rendben van. 
A keringési rendellenességet komolyan kell venni, hiszen Magyarországon évi 40 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. A koronavírus lassan két évében összesen 30 ezer (pontosan 30 015) fő halálát írták a Covid19 számlájára, de a halált kiváltó tényleges ok, a boncolási tilalom miatt rejtve maradt. Ez a 30 ezres szám annak köszönhető, hogy egy rendelkezés értelmében akinek halálakor, vagy azt megelőzően koronavírus fertőzése is volt, azt covid halálnak kell tekinteni.
 

Még 2020 tavaszán, a boncolások betíltása előtt nyilatkoztak patológusok, hogy munkájuk során mindenféle halál okot találtak, de kifejezetten covidost nem: Erről bővebben itt lehet olvasni.     
(http://www.costadelsolmagazin.com/content/valami-nagyon-nem-stimmel-koronavirussal-kapcsolatban )


Mi a megfelelő vérnyomás?

Visszatérve a vérnyomásra, a magas vérnyomást nem szabad félválról venn. Az idő múltával változnak az ideális vérnyomás értékei.  A magas vérnyomás nem fertőző, de többen halnak meg tőle, mint a halálosnak kikiáltott koronavírus fertőzéstől. 

A vérnyomásmérés rutinvizsgálatnak számít, ám az, hogy mi számít ideális értéknek, nagyban függ attól, hogy a páciens hány éves és milyen nemű.

Ezért különösen fontos odafigyelnünk vérnyomásunkra: ha valakinek túl alacsony, vagy túl magas a vérnyomása, az komoly betegségekhez vezethet.
 
Mikor jó a vérnyomás? Fotó: 123rf
 
De mi is pontosan a vérnyomás és mi az ideális értéke? Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szükséges vért a test periférikus részeihez. Az vérkeringés fenntartásához van szükség a vérnyomásra. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük.

Hogyan mérjük meg a vérnyomásunkat?

A vérnyomás mérésére szolgál a vérnyomásmérő eszköz, amely egy mandzsetta segítségével elszorítja az érszakaszt. A pumpával a méréshez szükséges nyomást hozzuk létre, amely így elzárja a vizsgált artériában a keringést, majd a nyomás csökkentésekor a pulzus megjelenése (szisztolés vérnyomás) és ismételt eltűnése (diasztolés vérnyomás) jelzi az aktuális vérnyomás értékét. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

Mitől emelkedhet meg a vérnyomás?

Ha korábban sosem volt gond a vérnyomásunkkal, akkor is előfordulhat, hogy egy mérés során magasabb értékeket rögzítenek. Aggodalomra azonban csak olyankor van ok, ha vérnyomásunk tartósam magassá válik . 

A várnyomás értéke fiatal korban ideálisan 90 és 120 (szisztolés), valamint 60 és 79 (diasztolés) közé kell, hogy essen. Ez természetesen csupán általános érték, a kor előrehaladtával a normál érték egyre nő,  Azaz, míg egy 30 éves nő esetében a 113/72 számít kitűnő értéknek, egy 50 éves hölgy esetében már a 130/81 is kiválónak tekinthető. A férfiaknál magasabb számok is még az egészséges tartományba esnek: 30-35 évesen 122/77, míg 50 felett 133/85 az optimális érték.

A magas vérnyomást bajt jelez?

Az új terápiás irányelvek szerint a korábbinál magasabb vérnyomás jelent csak kezelést igénylő hipertóniát, ily módon - főleg az idősebb - magasabb vérnyomású betegek egy részének nincs szüksége folyamatos gyógyszeres kezelésre.

Az elmúlt jó néhány év nemzetközi terápiás irányelvei a felnőtt emberek vérnyomás célértékét 140/90 Hgmm-ben jelölték meg, és az ettől eltérő értékek esetén javasoltak kezelést ezen optimális vérnyomás elérése érdekében. Bizonyos, nagyobb kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbajban szenvedők vagy már korábban érkárosodás miatt kezeltek esetén e célértéknél is is alacsonyabb tenziót szabtak meg terápiás célként.
 
A 140/90 Hgmm értéket sokáig világszerte elérendő terápiás célként fogadták el.  2014-iben azonban ez megváltozött amikor az amerikai kardiológus kongresszuson ismertette a JNC (Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure ) új javaslatát, mely a felső határtékeket 150/90 Hgmm-ben definiálta.

A szakértők több mint 16 000 amerikai résztvevő 2005-2010 között mért és folyamatosan regisztrált vérnyomásadataiból vonták le azt a következtetést, hogy a szisztolés vérnyomás kezelést nem igénylő szintjét a korábbi 140 Hgmm-rel szemben 150 Hgmm-ben határozzák meg.- Írja a házipatika.com

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol