.

Magas vérnyomástól többen halnak meg mint CovidtólÉvente több haláleset köthető keringési rendellenességekhez, mint a koronavírus járványhoz.

 

A legtöbben félválról veszik, ha egy orvosi vizsgálaton magas vérnyomást diagnosztizálnak. Ennek tünetei kevésbé kellemetlenek, mint a megfázás vagy a Covid19 tünete, ezért sokan nem törődnek vele. Szedik a vérnyomáscsökkentőt, ami a kiváltó okot nem szünteti meg, csak abba hitbe ringatja a beteget, hogy igy minden rendben van. 
A keringési rendellenességet komolyan kell venni, hiszen Magyarországon évi 40 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. A koronavírus lassan két évében összesen 30 ezer (pontosan 30 015) fő halálát írták a Covid19 számlájára, de a halált kiváltó tényleges ok, a boncolási tilalom miatt rejtve maradt. Ez a 30 ezres szám annak köszönhető, hogy egy rendelkezés értelmében akinek halálakor, vagy azt megelőzően koronavírus fertőzése is volt, azt covid halálnak kell tekinteni.
 

Még 2020 tavaszán, a boncolások betíltása előtt nyilatkoztak patológusok, hogy munkájuk során mindenféle halál okot találtak, de kifejezetten covidost nem: Erről bővebben itt lehet olvasni.     
(http://www.costadelsolmagazin.com/content/valami-nagyon-nem-stimmel-koronavirussal-kapcsolatban )


Mi a megfelelő vérnyomás?

Visszatérve a vérnyomásra, a magas vérnyomást nem szabad félválról venn. Az idő múltával változnak az ideális vérnyomás értékei.  A magas vérnyomás nem fertőző, de többen halnak meg tőle, mint a halálosnak kikiáltott koronavírus fertőzéstől. 

A vérnyomásmérés rutinvizsgálatnak számít, ám az, hogy mi számít ideális értéknek, nagyban függ attól, hogy a páciens hány éves és milyen nemű.

Ezért különösen fontos odafigyelnünk vérnyomásunkra: ha valakinek túl alacsony, vagy túl magas a vérnyomása, az komoly betegségekhez vezethet.
 
Mikor jó a vérnyomás? Fotó: 123rf
 
De mi is pontosan a vérnyomás és mi az ideális értéke? Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szükséges vért a test periférikus részeihez. Az vérkeringés fenntartásához van szükség a vérnyomásra. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük.

Hogyan mérjük meg a vérnyomásunkat?

A vérnyomás mérésére szolgál a vérnyomásmérő eszköz, amely egy mandzsetta segítségével elszorítja az érszakaszt. A pumpával a méréshez szükséges nyomást hozzuk létre, amely így elzárja a vizsgált artériában a keringést, majd a nyomás csökkentésekor a pulzus megjelenése (szisztolés vérnyomás) és ismételt eltűnése (diasztolés vérnyomás) jelzi az aktuális vérnyomás értékét. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

Mitől emelkedhet meg a vérnyomás?

Ha korábban sosem volt gond a vérnyomásunkkal, akkor is előfordulhat, hogy egy mérés során magasabb értékeket rögzítenek. Aggodalomra azonban csak olyankor van ok, ha vérnyomásunk tartósam magassá válik . 

A várnyomás értéke fiatal korban ideálisan 90 és 120 (szisztolés), valamint 60 és 79 (diasztolés) közé kell, hogy essen. Ez természetesen csupán általános érték, a kor előrehaladtával a normál érték egyre nő,  Azaz, míg egy 30 éves nő esetében a 113/72 számít kitűnő értéknek, egy 50 éves hölgy esetében már a 130/81 is kiválónak tekinthető. A férfiaknál magasabb számok is még az egészséges tartományba esnek: 30-35 évesen 122/77, míg 50 felett 133/85 az optimális érték.

A magas vérnyomást bajt jelez?

Az új terápiás irányelvek szerint a korábbinál magasabb vérnyomás jelent csak kezelést igénylő hipertóniát, ily módon - főleg az idősebb - magasabb vérnyomású betegek egy részének nincs szüksége folyamatos gyógyszeres kezelésre.

Az elmúlt jó néhány év nemzetközi terápiás irányelvei a felnőtt emberek vérnyomás célértékét 140/90 Hgmm-ben jelölték meg, és az ettől eltérő értékek esetén javasoltak kezelést ezen optimális vérnyomás elérése érdekében. Bizonyos, nagyobb kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbajban szenvedők vagy már korábban érkárosodás miatt kezeltek esetén e célértéknél is is alacsonyabb tenziót szabtak meg terápiás célként.
 
A 140/90 Hgmm értéket sokáig világszerte elérendő terápiás célként fogadták el.  2014-iben azonban ez megváltozött amikor az amerikai kardiológus kongresszuson ismertette a JNC (Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure ) új javaslatát, mely a felső határtékeket 150/90 Hgmm-ben definiálta.

A szakértők több mint 16 000 amerikai résztvevő 2005-2010 között mért és folyamatosan regisztrált vérnyomásadataiból vonták le azt a következtetést, hogy a szisztolés vérnyomás kezelést nem igénylő szintjét a korábbi 140 Hgmm-rel szemben 150 Hgmm-ben határozzák meg.- Írja a házipatika.com

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china