.

Madridban nem patkányok, hanem papagájok szaporodtak el veszélyes mértékbenMegritkítaná papagájállományát Madrid városvezetése. A spanyol fővárosban ugyanis jelen pillanatban nagyjából 12 ezer papagáj él, melyek az őshonos fajok kárára szaporodtak el, olyannyira, hogy az már a városi ökoszisztémát veszélyezteti.

A városi tanács hétfőn jelentette be, hogy a 12 ezer argentin papagáj nagy részét likvidálják, mivel veszélyeztetik a főváros biztonságát és biodiverzitását. Az invazív fajt sterilizálnák is, hogy ne rakhasson többé tojást, mivel ez agresszívvá teszi az őshonos madarakat, például a verebeket.
 

Az akcióra 2020 őszén kerül sor, és papagájonként 6-8 euróba fog kerülni. A végösszeg 100 ezer euró (33,5 millió forint) lehet - írja az El Pais.

A nyolcvanas-kilencvenes években kedvtelésből vásárolt papagájokat megunva azokat a szabadba engedték gazdáik. 2005-ben még "csak" ezer papagájt regisztráltak a városban, ám azok iszonyatos tempóban kezdtek szaporodni. Csak 2016 óta 33 százalékkal nőtt a számuk.

A fogságban akár 20 évig is elélő, és nagyon gyorsan szaporodó, évente 6-8 tojást is rakó argentin papagáj szó szerint elárasztotta Madridot az utóbbi években. Amellett, hogy eleszik a többi madár elől az élelmet, és betegségeket terjesztenek, melyeket azok nem élnek túl, tulajdonképpen kitoloncolják őket saját városukból. A számukra szokatlan hideg sem tudta csökkenteni a papagájpopuláció nagyságát, mivel a fészkek fala vastag, és ezért könnyedén túlélik az Argentína és Brazília őserdőiben lévő meleg éghajlat nélkül is a telet.

A fészkek eddig nem okoztak nagy kárt az embereknek, de a papagájok számának növekedésével a panaszok száma is egyre szaporodik. Egy fészek egyébként akár 200 kg is lehet, bár általában inkább a 40-50 kilós a jellemző. Viszont ha a 15-20 méter magasban lévő fészekből leesik valami, az halálos csapást jelent a gyalogosokra.

A lakosokat eközben nemcsak az állandó ricsaj zavarja, hanem az is, hogy betegségeket terjesztenek más madarakra, eleszik előlük az ételt, és kitoloncolják őket saját városukból.

A probléma egyébként nem csak madridi, már Barcelonában, Málagán vagy Valenciában is a megtelepedtek a papagájok.

Forrás:  euronews

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol