.

Madridban nem patkányok, hanem papagájok szaporodtak el veszélyes mértékbenMegritkítaná papagájállományát Madrid városvezetése. A spanyol fővárosban ugyanis jelen pillanatban nagyjából 12 ezer papagáj él, melyek az őshonos fajok kárára szaporodtak el, olyannyira, hogy az már a városi ökoszisztémát veszélyezteti.

A városi tanács hétfőn jelentette be, hogy a 12 ezer argentin papagáj nagy részét likvidálják, mivel veszélyeztetik a főváros biztonságát és biodiverzitását. Az invazív fajt sterilizálnák is, hogy ne rakhasson többé tojást, mivel ez agresszívvá teszi az őshonos madarakat, például a verebeket.
 

Az akcióra 2020 őszén kerül sor, és papagájonként 6-8 euróba fog kerülni. A végösszeg 100 ezer euró (33,5 millió forint) lehet - írja az El Pais.

A nyolcvanas-kilencvenes években kedvtelésből vásárolt papagájokat megunva azokat a szabadba engedték gazdáik. 2005-ben még "csak" ezer papagájt regisztráltak a városban, ám azok iszonyatos tempóban kezdtek szaporodni. Csak 2016 óta 33 százalékkal nőtt a számuk.

A fogságban akár 20 évig is elélő, és nagyon gyorsan szaporodó, évente 6-8 tojást is rakó argentin papagáj szó szerint elárasztotta Madridot az utóbbi években. Amellett, hogy eleszik a többi madár elől az élelmet, és betegségeket terjesztenek, melyeket azok nem élnek túl, tulajdonképpen kitoloncolják őket saját városukból. A számukra szokatlan hideg sem tudta csökkenteni a papagájpopuláció nagyságát, mivel a fészkek fala vastag, és ezért könnyedén túlélik az Argentína és Brazília őserdőiben lévő meleg éghajlat nélkül is a telet.

A fészkek eddig nem okoztak nagy kárt az embereknek, de a papagájok számának növekedésével a panaszok száma is egyre szaporodik. Egy fészek egyébként akár 200 kg is lehet, bár általában inkább a 40-50 kilós a jellemző. Viszont ha a 15-20 méter magasban lévő fészekből leesik valami, az halálos csapást jelent a gyalogosokra.

A lakosokat eközben nemcsak az állandó ricsaj zavarja, hanem az is, hogy betegségeket terjesztenek más madarakra, eleszik előlük az ételt, és kitoloncolják őket saját városukból.

A probléma egyébként nem csak madridi, már Barcelonában, Málagán vagy Valenciában is a megtelepedtek a papagájok.

Forrás:  euronews

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china