.

Madrid turista szemmelMADRID

 

Rövid történelme:

Madrid területét már a történetírás elõtti idõkben is lakták. Ezekrõl az idõkrõl egy két cserépdarabon és néhány mamutcsonton kívûl nem maradtak más kézzelfogható emlékek.

A római idõkben jelentéktelen település volt az Ibéria félsziget közepén.  A római birodalom bukása után,  ( isz. 486)  a már itt lévõ vizigót uralkodók nem tudtak kellõ támogatással rendelekzõ egységes hatalmat kialakítani a felbomló provincián.

711-ben Giblartál mellett,  Tárik ibn-Zijád arab hadvezér csapataival átkelt a szoroson. Az erõtlen vizigót hatalom nem tudta megállítani az arab hódítást. A muzulmánok 714-ben legyõzték Roderiket, az utolsó vizigót királyt. Rövid idõ alatt majdnem a teljes Ibériai félszigetet elfoglalták. A  következõ évszázadban az arabok, akik egyre jobban függetlenedtek Damaszkusztól majd Bagdadtól, Önálló mór királyságokat alapítottak. Madrid, ekkor az egyre jobban fejlõdõ, tõle 70 km-re délre lévõ Toledó északi védõvonalának részeként létezett.

Madrid törénetét ezektõl az idõktõl lehet számítani.

A X. században többször cserélt gazdát, de sem a móroknak, sem a keresztényeknek nem volt annyira fontos, hogy nagyobb áldozatot hozzanak a tulajdonlásáért. A kersztény uralkodók a XI. században városi rangra emelték.  A következõ évszázadokban ezt többször megerõsítették, majd 1561-ben, máig rejtélyes okokból  a minden szempontból alkalmasabb Toledó helyett, II. Fülöp ide helyzte udvartartását.

A város innentõl kezvdve rohamléptekkel fejlõdött.  A XIX.századra elérte a félmilliós, mára a több mint három-milliós lakosságot.

A mai Madrid központi része  a Puerta del Sol (Nap kapuja) téren és környékén van.

A könyezõ utcákban a XVIII. - XIX. században épült, jellegzetesen "spanyol stílusú" épületeket láttunk.

Kersztül vágunk a Plaza Mayoron, ami arról híres, hogy a közékorban itt tartották az inkvizíciós tárgyalásokat és kivégzéseket. Itt kellõ létszámú ember láthatta, milyen sors vár azokra, akik a katolikus vallást nem az egyház által elõírt gondolatok szerint értelmezték.  A nyilvános kivégzések, a nyílvános kínhalálok, a máglyákon égõ emberek  húsának szaga, kellõképen elrettentették a hívõket a másként gondolkodástól.

A tér ettõl függetlenül impozáns. Építését még a Habsburg királyok kezdték. Sokáig ez volt a város eseményközpontja.

Városnézésre legalkalmasabb a városnézõ busz. Mi is ezt a módját választottuk a látnivalók gyors megtekintéséhez.


Prado.  A csodás festményeket õrzõ képtár.

Gran Via. Madrid egyik legszebb utcája


Palota a XIX. századból

Kolombusz emlékmûve eltörpül a mögötte lévó Barclays bank épülete elõtt.


A királyi palota. Rengeteg érték van benne felhalmozva. Csodás termek, festmények, falburkolatok, szobrok. Arany, ezüst tálak, kristálypoharak, mind mûvészi kidolgozásban. Az ember csak ámul-bámul a régi mesteremberek tudásán, mûvészi érzékén. A palotában fényképezni tilos. Nagyon sajnáltam.

Viszont az interneten találtam néhány képet a palota belsejérõl
A trónterem
Itt vártak a királyi meghallgatásra
A királyi hálószoba
egy szalon a sok közül
A padlózat a kölönbözõ színû márványok kifaragásával és összeillesztésével készült
Külön épületrészben lehet megtekinteni a királyok fegyvereit, páncéljait.
A palotába rengeteg értéket halmoztak fel. Meglátszik, itt nem volt I. -II. világháború. A palota építésétõl kezdve meg van a folyamatosság.:  festmények, bútorok,  mûvészi dekorációk szinte idõrendi sorrendben megtekinthetõk
 
Aztán vissza a városnézõ buszra. Irány a belváros
 
Középkori hangulat a belváros szívében.
A városnézés végállomása:  A lemenõ nap bevilágítja a Puerta del Sol házait.

Elérkezett a két városnézõ nap vége. A reptér felé, már csak a földalatti vasúti megállóján csodálkozom.
Innen már csak egy apró hibával, de szerencsésen eljutottunk a reptérre.  Az apró hiba az volt, hogy egy remízbe tartó vonatra szálltunk fel.  Fel is tűnt, hogy rajtunk kívül csak egy ember utazik az emeletes szerelvényen. Mivel ídõben elindultunk, ez a kis malõr nem okozott  problémát. Elértük a gépet.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china