.

A lencse nem csak a szerencsét hozza, hanem az egészséget isA lencse gyógyít, ne csak újévkor fogyassza!

A lencsét régebben a szegények eledelének gondolták, de manapság inkább úgy tartják az emberek, hogy aki újév első napján lencséből készült ételt fogyaszt, akkor abban az évben mellé szegődik a szerencse. Indiában az egyik főbb táplálék a lencse, talán nem véletlenül, hiszen rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne. A lencse tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, mangánt és szelént. A C- és E-vitaminok olyan antioxidánsok, amelyek eredményesen képesek kivédeni a szabad gyökök károsító hatásait. Ezáltal az immunrendszer megerősítésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az aprócska magvaknak milyen kiemelkedő élettani hatásaik vannak. A lencse csak kevés kalóriát tartalmaz és csak keveset is elég belőle fogyasztanunk, hiszen nagyon jól laktat. Köszvényben szenvedő betegek csak módjával fogyasszák, mivel a lencsében purin található.

A lencsében rengeteg fehérje van, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni.

A lencsében lévő B-vitaminok serkentik az idegrendszer működését és az idegek működésére is kedvező hatással van.

A lencse csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet.

A lencse elősegíti a sejtek oxigénellátását, és a benne lévő vas a vérképzésben játszik kiemelkedő szerepet.

A lencse javítja a májfunkciót, felpörgeti az anyagcserét és még székrekedésre is rendkívül hatásos. Viszont puffasztó hatása van. Ha valaki mégsem bír ellenállni a lencsének, akkor érdemes minden étkezés után valamilyen gyógynövényt bevetni, amely csökkenti vagy megszünteti a kellemetlen tüneteket. Ilyen lehet például a fekete retekből készült csepp.

A lencse fogyasztása ajánlatos lenne minden kismamának, hiszen a benne lévő folsav megakadályozza a magzati fejlődési rendellenesség kialakulását.

Férfiaknak és nőknek is ajánlatos lenne minél gyakrabban lencsét fogyasztani, mivel nőknél a változókori tüneteket képes lecsökkenteni, enyhíteni, míg férfiaknál a nemzőképességre van kiemelkedő hatással.

Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen alacsony a glikémiás indexe és a vércukorszintet csak lassan emeli meg.

A lencsefogyasztás a szépségünknek is jót tesz, hiszen a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően lassítja a bőr öregedését, de a sebgyógyulást is elősegíti és a hajnövekedést is támogatja.


Forrás: Gyógyszer nélkül
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol