.

Különleges tetoválásokat fedeztek fel egy 3300 éves női múmiánQuebeci kutatónak sikerült felfedeznie a 3300 évvel ezelőtt élt nő mumifikált testén azt a bonyolult tetoválás gyűjteményt, ami meghökkentette a szakértőket, mivel körülbelül 12 tetovált múmiát találtak a világon a mai napig, de valamennyiük esetében egyszerű vonalakból és pontokból álltak ezek a tetoválások.


A jelölések az elsők, amelyek a dinasztikus Egyiptom korából származó múmián találhatók, és amelyek valós tárgyakat ábrázolnak, köztük lótuszvirágokat a múmia csípőjén és teheneket a karján,- számolt be a Nature című tudományos folyóirat.
Cédric Gobeil egy szakértői csoportot vezet Egyiptomban 2013 óta, aki a felfedezést idén áprilisban jelentette be.
Amikor Gobeil sötét foltokat vizsgált az egyik múmián, megdöbbentette, amit látott.
 


"Az első másodpercben annyira izgatott lettem, hogy elsírtam magam," - mondta Gobeil. (2)
"Annyira meglepő volt. Az ember nem keres ilyesmit, és amikor meglátja, nem tudja elhinni."


Gobeil szerint körülbelül egy tucat múmiát találtak eddig egyszerű formájú tetoválásokkal, általában a hasuk környékén, ami talán mágikus védelmet nyújthatott a terheség alatt. Ezen a női múmián azonban egyik ilyen gyakori tetoválás sem jelenik meg. Több mint 30 állatot ábrázoló kép található a törzsén és a karjain.

A kutatók úgy vélik, hogy a múmia egy 24 és 35 év közötti nőé volt, aki egykor Hathor istennő papnője lehetett. Bár Hathor számos dolog istennője, Gobeil azt mondta, hogy kapcsolata a halottakkal lehet az, ami összeköti ezzel a múmiával.
 

Majdnem figyelmen kívül hagyták

A múmia testén található fekete foltokat szinte figyelembe sem vették, mivel kezdetben úgy vélték, hogy azok a mumifikálási folyamat maradványai. De hála a modern képalkotó szoftvereknek, Gobeil és csapata képes volt a múmia bőrét kinyújtani és megnövelni, és ennek köszönhető, hogy meglátták a feltűnő tetoválásokat.

Amikor végignézték a testét egy infravörös kamerával, olyan tetoválásokat is találtak, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

"Néhány testrésze annyira sötét és a balzsamozás úgy elfedte, hogy lehetetlen látni a bőrét," - mondta Gobeil. "Az infravörös kamera azonban átlát ezeken a rétegeken, és úgy látja a bőrt, ahogy az volt."

 

Gobeil hozzátette, hogy ez a felfedezés eloszlatja azt az elképzelést, melyet korábban az egyiptológusok a papnőkről gondoltak, hogy a testükre állati ábrázolásokat festettek, és nem tetoválták őket.

Néhány síron belül vannak olyan falak, melyeken nők ábrázolásai szerepelnek hasonló jelölésekkel, mint amilyen ezen a múmián is található, és Gobeil szerint ez a felfedezés bizonyítja, hogy ezek tetovált egyiptomiakat illusztrálnak.
 
 
A tetoválások helye a testen

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol