.

Középkori módszerekkel építenek várat FranciaországbanMég 10-15 évig tarthat, amíg elkészül Franciaországban Guedelon vára, amelyet 13. századi szerszámokkal, korabeli stílusban építenek a kilencvenes évek vége óta. A munkálatok megkezdéséhez biztosították a finanszírozást, ám jelenleg már a látogatók tartják el az építkezéstA burgundiai építkezésen mintegy negyvenen dolgoznak: a kőfaragók, kőművesek és kovácsok erejüket és idejüket nem kímélve csak koraközépkori szerszámokat használnak a munkájukhoz. Kalapáccsal törik a követ, amelyet egy kőbányából fejtenek, az agyagot és a homokot is maguk termelik ki és fakerékkel húzzák fel az építőanyagot a falakra.
 
Guedelon vár építése 1997-ben kezdődött, miután egy régészeti feltárás során kiderült, hogy a helyen egykor egy középkori vár állt. A terv megálmodói a középkori építészet eddig megválaszolatlan kérdéseire keresnek magyarázatot, egyúttal azt remélik, hogy bizonyítékkal szolgálhatnak a fenntartható építészettel kapcsolatban.

A kőfaragóként dolgozó 44 éves Clement Guerard szerint a projekt a régészeti örökségek hatékonyabb megőrzésében is segíthet. Bár az építők számára nyilván frusztráló, hogy a középkori technikák nagyon időigényesek Guerard megjegyezte: "mi inkább a minőségre összpontosítunk a mennyiség helyett".

A munkálatok megkezdéséhez biztosították a finanszírozást, ám jelenleg már a látogatók tartják el az építkezést. Évente mintegy 300 ezer turista keresi fel a francia várat, hogy láthassa, hogyan épül. Emellett minden évben százak állnak be maguk is egy időre az építők közé.

A kőművesek idén a vár nyugati sarkában álló bástyán, a nyugati várfalon és a várkápolna tornyán dolgoztak. A Guedelon vár előreláthatólag 10-15 év múlva készülhet el, de az építkezés vezetői már azt tervezik, hogy egy középkori faluval is megtoldják majd a projektet.


Így fog kinézni, mikor elkészül

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china