.

A közeleg az utóbbi idők leglátványosabb szuperholdjaAugusztus 10-én figyelhetjük meg az év leglátványosabb szuperholdját


Mindig szuper, mikor teleholdkor elgyönyörködünk a Hold látványában, de a csillagászok nem ezért nevezik a mostani holdtöltét szuperholdnak. Ezt az elnevezést eleinte a médiák használták, de jobbat a csillagászok sem tudtak kitalálni, igy aztán mára ők is ezt használják. Így nevezik, mikor teleholdkor kerül égi kísérőnk legközelebb a földhöz.
A Hold, Föld körüli keringése folytán vasárnap kerül az átlagos 384 ezer kilométernél 50 ezer kilométerrel közelebb, és mindez a telehold látványával párosul.
Ilyenkor égi kísérőnk sokkal nagyobbnak látszik mint általában. Ez nem ritka jelenség, általában 14 havonta fordul elő, de sokszor nem lehet észrevenni, mert az égbolton nincs mihez viszonyítani. Viszont ha a horizont közelében látjuk, akkor 12-14%-al is nagyobbnak tűnik, mint általában.

Az idei év különleges, mivel a Hold földközelpontja háromszor esik egybe a telehold látványával.

Az idei nyár első “szuperholdja” július 12-én volt, a következő augusztus 10-én lesz. Az earthsky.org cikke szerint idén ez az abszolút földközelpont, hasonlóra 2015 szeptemberéig várni kell.

Idén egy harmadik “szuperholdat” is láthatunk: szeptemberben 9-én, amikor ismét az átlagosnál közelebb lesz hozzánk az égitest, de nem annyira, mint augusztusban. Ilyenkor egy jobb meszelátóval, vagy egy egyszerű távcsővel sok eddeig rejtett részlet is láthatóvá válik.


Szuperhold 2013. június 23. Rio de Janeiro

 

  

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol