.

Kolombusz levele visszatért KatalóniábaVisszakapta féltve őrzött Kolumbusz-kincsét Amerikától a Katalóniai Nemzeti Könyvtár

 

A Katalóniai Nemzeti Könyvtárból 2005 novembere előtt lophatták el a levelet, de csak 2012-ben derült ki, hogy évek óta egy hamisítványt őrizget az intézmény. A levelet végül 2014-ben hosszas tárgyalások után volt hajlandó visszaadni az akkori tulajdonosa.

Kolumbusz Kristóf az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levelének egyik ritka, évekkel ezelőtt ellopott másolatát adta vissza Spanyolországnak az Egyesült Államok.

Az amerikai hatóságok szerdán adták át az 500 éves írást a washingtoni spanyol nagykövet rezidenciáján tartott ceremónián.

Az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) közleménye szerint a dokumentumot a Barcelonában lévő Katalóniai Nemzeti Könyvtárból lopták el valamikor 2005 novembere előtt, és eladták. Az intézmény által őrzött változatról csak 2012-ben derült ki, hogy hamisítvány.

Az ellopott levél 2011 júniusában cserélt ismét gazdát, nagyjából egymillió dollárért.

Az ICE alá tartozó különleges amerikai nyomozóhatóság (HSI) és a delaware-i ügyészi hivatal 2011-ben indított nyomozást az ügyben, amikor fülest kaptak, hogy a levél több nyomtatott másolatát is ellopták európai könyvtárakból és hamisítványokkal helyettesítették őket.

Négy évvel ezelőtt, 2014-ben a levél akkori tulajdonosa hosszas tárgyalások után beleegyezett a dokumentum visszaszolgáltatásába.

A levélben, amelynek mára mindössze 80 nyomtatott másolata maradt fenn, Kolumbusz az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel.

A másolat átadása előtt a szakértők megállapították, hogy a levélről vegyszerrel tüntették el a Katalóniai Nemzeti Könyvtár bélyegét.

MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol