.

Kinek a tulajdonában van az ukrán termőföldek egyharmada



 Kiknek a kezében vannak az ukrán termőföldek?

Ukrajna 41 millió hektár termőfölddel rendelkezik, amiből 33 millió hektár kiváló minőségű, a világon is egyedülálló csernozjomtalaj. Léptékeiben ez hatszor-hétszer nagyobb, mint a magyar termőföldek száma, sőt az egész Európai Unió termőföldjeinek 1/3-át is meghaladja méretében. Egyes számítások szerint ez a terület nem kevesebb, mint 400 millió ember ellátására elegendő.
Kevésbé ismert tény, hogy a jó minőségű földek nagy részét nyugati tulajdonosok agrárcégei kezelik.

A 10 legnagyobb ukrajnai mezőgazdasági cég néhány adata:

1) Kernel Holding S.A. (582 000 hektáron gazdálkodik) cégbejegyzés helye: Luxembourg

2) UkrLandFarming (403 000 hektár): Ciprus

3) MHP S.E. (360 000 hektár): Ciprus

4) TNA Corporate Solutions LLC (295 000 hektár): USA

5) NCH Capital (290 000 hektár): USA

6) Astarta Holding N.V. (264 000 hektár): Hollandia

7) Industrial Milk Company (IMC) S.A. (218 000 hektár): Luxembourg

8) PIF Saudi (228 000 hektár): Szaúd-Arábia

9) Agroton Public Limited (120 000 hektár): Ciprus

10) Nibulon (82 000 hektár): Ukrajna

Kik a tulajdonosok a nagy ukrán agrárcégek mögött?

Az igazán érdekes azonban az, hogy kiknek a tulajdonában állnak ezek a nagy cégek. Vegyük példaként az NCH Capitalt, amely közel 300 000 hektáron gazdálkodik. Kommentár nélkül felsorolva néhányat a cég legnagyobb befektetői közül:

– Dow Chemical nyugdíjalap (USA)

– Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)

– General Electric nyugdíjalap (USA)

– Lockheed Martin nyugdíjalap (USA)

– Harvard Egyetem (USA)

– Michigan Egyetem (USA)

Az amerikai tanulmány érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet: a 2014-es Majdan téri forradalom után Ukrajna közel 20 milliárd dolláros hitelcsomagot kapott az IMF-től és a Világbanktól, de nyilván ennek feltételei is voltak. Az adórendszer átalakításán túl az állami vagyon privatizálása is feltétele volt a nyugati források folyósításának és ezek közül (aligha meglepő módon) nem maradt ki a földmoratórium feloldása sem. Ukrajnában ugyanis 2001 óta tilalom állt fenn az állami tulajdonú földek eladására, amit viszont– a jelentős lakossági tiltakozás ellenére – 2021-ben mégis feloldottak. A földpiac liberalizációja két lépésben valósul meg, jelenleg egy magánszemély 100 hektárig szerezhet tulajdont, de 2024-től már cégek is vásárolhatnak 10 000 hektáros területnagyságig. A legnagyobb ukrán agrárcég már be is jelentette: újabb 200 000 hektárral kívánja bővíteni portfólióját, ezzel közelítve az 1 millió hektáros termőföld-használathoz.

Azt pedig, hogy a 10 000 hektáros tulajdoni maximum vajon mennyire lesz valós korlát, inkább költői kérdésként kell feltenni, hiszen az anyacégek több tíz, akár több száz leányvállalattal is rendelkeznek.
Összefoglalva: az ukrán termőföldek haszna, nem Ukrajnában, hanem szinte kivétel nélkül, külföldi, leginkább nyugati tulajdonosok zsebében jelentkezik 

A cikk az Oakland Institute „Háború és lopás: az ukrán földek átvétele” című. 2023-ban megjelent tanulmányán alapul. (War and teft The takeover of Ukaine’s agricultural land)


Forrás:  Agrokep

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol