.

Kihalás fenyegeti az afrikai elefántokatKihalás szélén vannak az elefántok - katasztrófa fenyeget

 

Horrorisztikus képek bontakoznak ki Afrika elhagyatott területein, egyre több fejetlen, rohadó elefántholttestet találnak. Az orvvadászok az agyaraikért ölik az állatokat, mivel az elefántcsont még mindig óriási értéknek számít. Az afrikai elefánt a túlvadászat miatt a kihalás szélén áll, a lövések olyan gyakoriak, hogy a turistakempingek közelében is lehet őket hallani.
 


Afrikai elefánt

Azt, hogy egyáltalán körülbelül mennyi elefánt kószál az afrikai szavannákon, néhány évvel ezelőttig csak megtippelni lehetett, de az elmúlt két évben az Elephants Without Borders (EWB) és a Great Elephant Census (GEC) munkájának köszönhetően ijesztő adatok kerültek nyilvánosságra.

A tudósok becslései szerint az európai kolonizáció előtt körülbelül 20 millió állat élt a kontinensen, ez 1979-re 1,3 millióra csökkent, és a GEC mai jelentése szerint összesen 352 271 afrikai elefánt maradt, ami a legpesszimistább becsléseknél is jóval kevesebb. Igaz, itt fontos megjegyezni, hogy a namíbiai, dél-szudáni és közép-afrikai köztársaságbeli állatokról nem készült felmérés a belső konfliktusok miatt.

Az elefántok harmada eltűnt

2007 és 2014 között legalább 144 444 elefánttal lett kevesebb, ez körülbelül a teljes népesség 30 százalékának felel meg – írja a CNN. Az egyéni esetek még félelmetesebbek, egyes tanzániai és mozambiki területeken 75 százalékkal csökkent az elefántok száma a felmérés szerint.

A jelenlegi becslések szerint az elefántok állománya évente körülbelül nyolc százalékkal csökken, azaz 18-20 éven belül teljesen kihalhat az afrikai elefánt, hacsak nem jönnek komoly változások az eddigi törvényekben és fajmentési szabályokban.

Itt jön képbe a GEC, amelyet a Microsoft társalapító és jelenleg a Vulcant vezető Paul Allen alapított. A szervezet folyamatosan dolgozik az elefántok megszámolásán és megjelölésén, szatellit adókkal ellátott nyakörveket adnak az állatokra, hogy valósidőben tudják követni mozgásukat.
 

Tudja az állat, ha háború van

Ez egyébként etológiai szempontból is fontos megfigyelési eszköz, a kutatóknak többek közt az is feltűnt, hogy az elefántok felismerik az emberi veszélyt, és a határokon át is hajlandóak elmenekülni előle.

A hosszúra nyúló angolai polgárháború alatt például elköltöztek az elefántok az országból. A béke megkötése után egyre többen visszatértek korábbi élőhelyükre, de most az orvvadászok ismét elhagyni kényszerülnek azt.


A katonaság őrzi őket

Botswana ma az egyik legnagyobb menedékhely a szavannai elefántoknak, Zimbabwével és a Dél-afrikai Köztársasággal együtt a teljes megszámolt populáció 60 százaléka itt él.


Elefánt az Etosha Nemzeti Parkban.

Az orvvadászoktól a Botswanai Védelmi Erők gyalogsága és különleges egységei védik az elefántokat, több mint 700 ember őrzi az állatokat. Ez az őrség pedig semmilyen formában sem játék, kisebb botrányt is okozott, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonáknak éles tűzparancsa van, azaz megölhetik az orvvadászokat.

Az igazi problémát persze nem az egyéni orvvadászok jelentik, mivel az elefántcsont köré komoly bűnszervezetek épültek ki. Az állatot ténylegesen leterítő ember sok esetben csak párszáz dollárt kap, a több tízezreket a bandák vezetői teszik zsebre.

Az elefánt, mint turisztikai látványosság

Az EWB és a GEC a térség kormányaival együttműködve többek közt azt is próbálja megérteni, hogy az orvvadászok segítése nem éri meg a helyieknek, mivel az elefántok hosszútávon több millió dolláros bevételt hoznak az ökoturizmus részeként.

A kutatók úgy fogalmaznak, hogy az elefánt Afrika szimbóluma, amely most van a kritikus ponton. Most még talán menthető a szavannai elefánt, de ehhez egészen komoly, gyakorlatilag példanélküli összefogásra lenne szükség.

privatbankar

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol