.

Képeken a londoni ATM trükk 

A napokban számos pénzügyi csalásra derült fény. A szélhámosok leleményessége nem ismer határokat, ravasz trükkökkel szereznek adatokat számlánk megkopasztásához.


Gyanús üzenet

A közelmúltban például az Egyesült Királyságban a Santander Bank ügyfeleit károsították meg több millió fonttal.

Ennek az átverésnek az a lényege, hogy az ügyfelek egy SMS-t kapnak a telefonjukra, és az üzenet úgy jelenik meg, mintha az a bankjuktól érkezett volna. A számhamisítás miatt pedig nagyon meggyőzőnek tűnhet az üzenet.

Az SMS szövegében arra hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy szokatlan pénzmozgást érzékeltek a bankszámlájukon, majd megkérik őket, hogy látogassanak el egy honlapra vagy hívjanak fel egy telefonszámot. A pánikba esett áldozatok könnyen hozhatnak ésszerűtlen döntést és még a bankszámla adataikat, illetve az internetbankba való belépéshez szükséges adataikat is képesek kiadni - innentől kezdve a csalóknak pofonegyszerű dolga van.

Mini kamera

Pár héttel ezelőtt London egyik forgalmas központjában, a Szent Pál-székesegyház közelében fedeztek fel egy trükkös ATM-et, amelyen annyira pici kamerát helyeztek el, hogy szabad szemmel szinte alig lehet észrevenni.

Első ránézésre az automata úgy néz ki, mint bármelyik másik, egy apró picike lyuk az egyetlen, ami figyelmezethet minket a veszélyre. A londoni rendőrség a közelmúltban számos apró kamerával elhelyezett automatát talált, ezért képeken mutatta be, mennyire fejlett már a szélhámosok technikája.

Egy ilyen mini kamerával konnyen felveszik a PIN kódunkat, majd a megfigyelt személyt követve ellopják a bankkártyáját. Innen már könnyű az út a a bankszámla megcsapolásához.

Néhány fontos dolog amit pénzkivételkor érdemes megtenni

  • Nézzünk körbe, hogy nincsen-e esetleg egy rejtett (mini) kamera a közelben
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Nézzük át a gépet alaposan, nincsenek-e oda nem illő részek, esetleg ragasztónyomok
  • Végül pedig fontos, hogy amikor beírjuk a PIN kódunkat, akkor takarjuk el a gombokat

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol