.

Katar: a rekordok világbajnoksága
2010 decemberében döbbenten fogadta a világ, hogy Katar kapta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.
 

Abban senki sem kételkedett, hogy minden idők legdrágább tornáját szervezik meg, de arra senki nem gondolt, hogy az előkészületekben ezrével fognak meghalni a munkások.

doha_stadion_afp.jpg
Soha nem látott stadionok épülnek

Ekkora összeget még soha nem költöttek futball világbajnokság megrendezésére

Az arab ország nem csak futballtradíciók, hanem stadionok nélkül nyert, vagyis nulláról kellett építkeznie.

Néhány hónappal a katari sikert követően egy német gazdasági és jogi szakértő gyors számolást végzett, és őrületes összeget kapott. Dr. Nicola Ritter szerint a katari vb összköltsége elérheti a 220 milliárd dollárt.

Ez hatvanszorosa annak az összegnek, amit Dél-Afrika költött a 2010-es vb-re, de Brazília tavalyi tornája is „csak” 14 milliárd dollárba került.

Mennyit ér 220 milliárd dollár?

Egy tanulmány szerint a méhek azzal, hogy teszik a dolgukat, természetes funkciójuk révén nagyjából 220 milliárd dollárt jelentenek a világ mezőgazdaságának. Évente annyi pénzzel járulnak hozzá a világ gazdaságához, amennyit a katariak költenek a vb-re.

katar_stadion.jpg
Látványban nem lesz hiány

Az angolok szerint ebből az összegből fedezhető lenne valamennyi lakáshitel a 60 milliós lélekszámú Nagy-Britanniában. A számítógépes iparág 2011-es bevétele is 220 milliárd dollár körül mozgott, abban az évben ennyit költöttünk mindenféle kütyükre.

Műfelhő és új város

Katarban annyira elrugaszkodtak a valóságtól, hogy fantasztikus-filmbe illő beruházásokkal dobják fel a vb-t. Csak az 48 milliárd dollárba fog kerülni, hogy valamennyi stadion légkondicionált legyen, a hideg levegőt a pályára és a nézőtérre irányítják.

Arrafelé nem ritka a 40 fokos nappali forróság, ezért azt tervezik, hogy robottechnikával irányított felhőkkel takarják be a stadiont. Ezzel a módszerrel akár 10 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet, egy-egy műfelhő ára 500 ezer dollár körül lesz.

77 milliárdot költenek a játékosok és a szurkolók igényeit maximálisan kielégítő létesítményekre, 50 milliárdot a közlekedési infrastruktúra kialakítására, valamint 45 milliárd dollárt egy új város, Lusail City felépítésére.

katar_stadion2_afp.jpg
A külsőre is adnak

Ez utóbbit Dohától 15 kilométerre húzzák fel, 200 ezer lakos befogadására lesz alkalmas. Persze ez sem egy porfészek lesz, parkok, mozik, színházak, bevásárlóközpontok és játszóterek fogadják majd a látogatókat.

17 milliárd dollárból növelik az éttermek, bárok kapacitását. A már meglévő 100 szálloda és apartman mellé még 130 épületet terveznek, biztosítva ezzel a FIFA által előírt 60 ezer szálláshelyet.

Az új, 22 négyzetkilométeren elterülő nemzetközi repülőtér átépítése is folyamatban van, míg a dohai metrórendszert 85 kilométernyi új szakasszal bővítenék 3 milliárdból.

Soha nem volt ennyi halálos áldozat az előkészületek alatt.

Tavaly óta a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb létesítményei körül vállaltak munkát. A valóságban ennél jóval többen haltak meg, mert a katari hatóságok igyekeznek eltussolni a haláleseteket.

A könyv becslése szerint mire elkezdődik a 2022-es világbajnokság, négyezer munkás hal meg a munkálatokban. Az arab országba érkező vendégmunkások elviselhetetlen hőségben dolgoznak, nem kapnak elegendő vizet, táboraik pedig inkább egy gettóhoz hasonlítanak.

katar_halal_getty.jpg
Májusban aktivisták tüntettek a munkások embertelen bánásmódja ellen

Sok építkezésen az alkalmazottak épségét sem biztosítják, folyamatosak a súlyos sérülések. A FIFA elnöke, Sepp Blatter korábban kezdeményezte, hogy a legmagasabb szintű tárgyalások kezdődjenek az ügyben, de a helyzet semmit sem javult.

Hét évvel a vb előtt csak egy valami biztos, ennyi botrányos előzményt még egyetlen futballtorna sem élt meg...

Ripost

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol