.

Katalónia továbbra is válni akar
Katalóniaban erős a függetlenség utáni vágy


 Felvonulás Barcelonában
Majdnem másfél millió ember tüntetett Barcelonában a közelgő választások előtt, és ez nem szervezői, hanem rendőrségi adat. Inog Katalónia helye Spanyolországon belül, bár a madridi kormány foggal-körömmel meg akarja tartani a régiót.


Katalónia Spanyolország legfejlettebb régiója.  Innen származik a spanyol GDP 19 százaléka. Függetlenedését a madridi kormány mindenáron szeretné elkerülni, de a katalánok egyre erősebben követelik az önálló állami létet.


A rendőrség szerint 1,4 millió ember vonult utcára zászlókkal és transzparensekkel Katalónia függetlenségéért Barcelonában pénteken, a katalán nemzeti ünnepen, ami most egybeesik a szeptember 27-i választási kampány kezdetével.

A város erkélyeit, ablakait, az üzletek kirakatait napokkal korábban ellepték a katalán zászlók és jelképek. A forgalom már kora délután megbénult, ahogy a tömeg elkezdte elfoglalni a felvonulás kijelölt, több mint 5 kilométeres útvonalát.

A katalán függetlenségi mozgalmak már negyedik éve rendezik meg a Diada nevű rendezvényt, évről évre nagyobb tömeget megmozgatva, de soha ennyien nem vettek még részt az eseményen. A felvonulás szónokai a minél nagyobb választási részvételre buzdították az embereket.

Ha a Junst pel Sí (Együtt az igenért) nevű párttömörülés nyer – ennek tagja a jelenlegi katalán kormánypárt is -, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot Spanyolországtól. A spanyol kormány szerint ez törvénytelen.


Végeláthatatlan tömeg, katalán zászlók
 

24.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol