.

Katalónia önállóan döntött migránsok befogadásárólKatalónia 4500 menekült befogadásának felajánlásával, az európai migránsválságot kihasználva teszteli a függetlensége felé vezető utat.Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke január 14-én alakította meg kormányát, amely 18 hónapos működésre jött létre, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit. Ennek érdekében hozták létre a korábban nem létező, külügyi tanácsosi posztot, azaz lényegében egy külügyminisztériumot Raül Romeva vezetésével, akinek feladata, hogy képviselje a függetlenségi célokat, és támogatást szerezzen külföldön egy önálló katalán köztársaság létrehozásához.
 

A spanyol kormány szerint a poszt létrehozása alkotmányellenes, mert az ország alkotmányának 149. cikkelye az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást. A katalán autonóm közösség vezetése ezzel szemben állítja, hogy törvényesen cselekedtek. A spanyol alkotmánybíróság ezért február 17-én ideiglenesen felfüggesztette az újonnan létrehozott katalán külügyminisztérium működését, bár ez nem egyenlő a végső döntéssel, amelyre legalább öt hónapot kell várni.


Katalónia nem akar várni, önálló külpolitikát indított el azzal, hogy 4500 menedékkérő befogadását ajánlotta fel az Európai Uniónak, írja az MTI. A befogadásról Carles Puigdemont, a spanyolországi autonóm közösség új elnöke értesítette levélben Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztost.
Ígéretének teljesítéséhez Puigdemont Brüsszel rendelkezésére bocsátja "külügyminiszterét", ami - mint arra az AFP francia hírügynökség emlékeztet - meglehetősen pikáns helyzetet teremt, hiszen ez a poszt a spanyol állam vezetése számára lényegében "nem létezik"

Az AFP utal arra, hogy a menedékkérők befogadására vonatkozó katalán felajánlás ki fogja váltani a spanyol kormány haragját, hiszen aligha fogja elismerni Carles Puigdemontnak - mint nem önálló állam fejének - a jogát az effajta lépésre.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol