.

A katalánok még az idén dönteni akarnak az önállóságról.Jú­ni­us­ban tűzik ki a ka­ta­lá­nok a füg­get­len­ségi nép­sza­va­zás dá­tu­mát - és a fo­lya­matba az au­to­nóm te­rü­let al­el­nöke sze­rint Mad­rid nem szól­hat bele.


Oriol Junqueras biztos benne, hogy a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy és társai mindent meg fognak tenni azért, hogy akadályozzák a népszavazást, de Katalónia a saját kezébe veszi sorsát.
 

Mariano Rajoy és Oriol Junqueras kozött nincs egyetértés

A függetlenségi lendület azt követően kapott új erőre, hogy a spanyol kormány visszatartotta a régió egyre szűkülő költségvetésének egy közel 6 millió eurós részét – amelyet az országtól való elszakadásra fordítottak volna a katalánok. Junqueras szerint nem volt meglepő, hogy a bíróság helybenhagyta a kormány döntését, hiszen a spanyol bíróságok teljesen átpolitizáltak, és mindig a kormánynak tetsző ítéleteket hoznak. Ezért is szeretnének függetlenedni.

Bár az alelnök biztosra veszi, hogy egy referendumon a lakosok a független Katalónia mellett tennék le a voksukat, a legfrissebb közvélemény-kutatások nem támasztják alá reményeit: eszerint ugyanis egyre nő a katalánok körében a maradáspártiak száma. A vádak szerint azonban ezeket a felméréseket is manipulálja a kormány, így nem lehet pontosan tudni, hányan állnak a függetlenség pártján. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol