.

Katalán vágyak: pénz és nacionalizmusSpanyolországban az utóbbi években a katalán függetlenségi törekvések okozzák a legtöbb belpolitikai feszültségetEgy ki történelmi visszatekintés Katalónia és a középkorban Spanyolországnak tekintett Aragónia házasságára.

A barcelonai grófságot még Nagy Károly frank császár hozta létre a 9. században, afféle ütközőállamként az ibériai arab államok és a frank területek között. A grófság, amely a 10. századtól már lényegében önállóságot élvezett, a 12. században dinasztikus módon egyesült Aragóniával. Az Aragóniai Királyság a következő időszakban nagyhatalommá vált, bekebelezte Valenciát, a Baleárokat, és egy időben uralta Nápolyt, Korzikát és Szardíniát is. 1469-ben II. Ferdinánd aragóniai király és Izabella kasztíliai királynő házasságával megszületett az egységes spanyol állam, amelyben azonban mindkét korábbi királyság, így Katalónia is megőrizte politikai intézményrendszerét, parlamentjét és törvényeit.


Az utóbbi évek függetlenségi törekvésének két fő mozgatórugója van: a pénz és a nacionalizmus.


A politikusok ugyesen lovagolták meg az emberek nacionalista érzéseit. Amikor ezek az érzések kezdenek el uralkodni, akkor a józan ész háttérbe szorul. A katalánok külön nemzetnek tartják magukat, de mára már ezer szállal kötődnek Spanyolországhoz. Ennek figyelmen kívül hagyása a függetlenségi politika súlyos hibája.


A katalán emberekben mindig is volt egy felsőbbségi tudat a spanyolokkal szemben. Úgy gondolják, ők szorgalmasabbak mint a spanyolok, ezért ők különb emberek náluk. Egyszerűbben fogalmazva a tőzsgyökeres katalánok kissé lenézik a spanyolokat. A függetlenség pártiak ezt az érzést lovagolták meg és gazdasági érvekkel igyekezek meggyőzni  az embereket az önálló katalán nemzet előnyeiről.

Az tény, hogy jelenleg Katalónia többet fizet be a központi költségvetésbe mint amennyit visszakap, de hogy ez a többlet a függetlenség után is megmarad, az már erősen kétséges.
A független Katalónia nem kerülne be automatikusan az EU tagállamai közé. Ez komoly gazdasági visszaesést okozhat. A katalán termékek exportjára nem vonatkoznának az EU vámkedvezményei, így a már külföldnek számító európai országokban megdrágulnának a katalán termékek és ezáltal kevesebb fogyna belőlük.
A létrejövő űj országnak létre kellene hoznia az eddig nem létező teljes, nem csak az autonóm államigazgatást biztosító intézmányeket.  Ha tényleg függetlenek akarnak lenni, akkor új pénzre is szükségük van, mert a jelenlegi az EU országainak teljesítményétől függ.
Nagy kérdés, hogy a jövőre vonatkozó gazdasági számítások mennyire megalapozottak. Jelenleg már közel 1500 jelentős adóbevételt produkáló cég jelentette be távozását a bizonytalan politikai helyzet miatt. Ez a szám a becslések szerint még jelentősen nőni fog.

A függetlenségpárti katalán emberek abban a hitben élnek, hogy gazdasági helyzetük csak javulni fog a függetlenség után. Úgy gondolják, hogy nacionalista meggyőződésük jutalma a jelenleginél magasabb életszínvonal.

Azonban ez korántsem biztos. Ami biztos az az, hogy Katalónia önállósődása folyamán mind Spanyolország, mind Katalónia sokat veszítene.


P.R.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol