.

A jövőben a laborhús válthatja ki az állattenyésztéstNem vágnak le hozzá állatokat, cserébe kicsit Frankeinsteinnek érezhetjük magunkat tőle.


Valódi hús állatok levágása nélkül.

Másik előnye, előnye, hogy sokkal kevesebb forrás kell az elkészítéséhez, mint a hagyományos húséhoz. Uma Valeti a tiszta hús társfeltalálója és a start-up (Memhips Meats) vezérigazgatója a Wall Street Journalnek elárulta, hogy a termékük előállításához tizedannyi víz és századannyi földterület kell.

Fotó: Pixabay.com

A művelt hús vagy laborhús néven is ismert ételt (?) állati sejtekből növesztik, nem pedig állatok levágásával készül. A tudósok egy pici biopsziát végeznek az állaton, amely kiszívott rész sejtek millióit tartalmazza. Ezt egy kultivátorba helyezik, ahol izommá alakul. A folyamat lényege, hogy “elhitetik” a sejtekkel, hogy még mindig az állatban vannak, így azok tovább működnek.

Ez a módszer etikusabb mint a vágóhíd, hiszen nem végzünk ki hozzá élőlényeket.

Mivel még nem dobták piacra a húst, így egyelőre nem érik szabályok. Jane Dumme dietetikus viszont már elárulta, szerinte biztonságosabb a tiszta hús fogyasztása, mint a hagyományosé, hiszen steril környezetben készül.

Ez kiküszöbölheti a különböző ételmérgezéseket okozó baktériumok keletkezését.”

Hátránya is van azért a húsnak: egyáltalán nem olcsó. Az első laboratóriumi húspogácsa, amelyet még 2013-ban készítettek több mint 300,000$ (több mint 83 millió forint) volt. Azóta már kb. 80%-kal csökkent az áruk. Emellett a sejtek tenyésztéséhez állati vérből készült szérum kell. Ez viszont már kevésbé etikus lépés.

A start-up így jelenleg azon dolgozik, hogy olcsóbban és etikusabban tudják előállítani a tiszta húst – például növényi alapanyagokkal. Belsős információk szerint néhány évbe telik mindezt kikísérletezni, utána pedig már átlagemberek is fogyaszthatják ezt a terméket. Azok szerint, akik már próbálták, az íze hasonlít az igazi húséhoz, bár az állaga kissé szivacsos.

nuus

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol