.

Jó hír a spanyoloknak 

Javított az idei és a jövő évi növekedési kilátáson a madridi kormány.


Luis de Guindos gazdasági miniszter tegnapi bejelentése szerint idén 1,2 helyett 1,5 százalékos, jövőre pedig 1,8 helyett 2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak, köszönhetően a kilábalás gyorsulásának. A kormány derűlátóbb a spanyol központi banknál is, amely a hétvégén 2014-re 1,3, 2015-re pedig ugyancsak 2 százalékos növekedést prognosztizált.
A madridi vezetés felülvizsgálta a munkanélküliségre vonatkozó jóslatát is: a korábban várt 24,9 százalék helyett 23,3 százalékra teszik az állástalanok arányát az országban. 

A francia forradalom előtt volt annyira alacsony a tízéves spanyol államkötvények hozama, mint most: a Deutsche Bank adatai szerint a hét elején 2,5 százalékos kamattal kereskedtek a papírokkal. A hozamok esése egyfelől az általános piaci hangulattal magyarázható: a nyár és az Oroszországgal szemben tervezett szankciók híre miatt eleve kisebb a forgalom, az Európai Központi Bank vezetői által felvetett élénkítő csomag ugyanakkor alacsony szintre nyomta le szinte valamennyi euróövezeti állam – legyen szó a magországokról vagy a perifériáról – által kibocsátott kötvények kamatait. A tízéves papírokkal már a válság előtti szinten is kereskednek: az olaszoknál 2,7 százalék körüli volt a felár, a német papíroké tegnap szintén rekordalacsony szinten, 1,12 százalék körül is járt.

A spanyolországi papírok helyzetét segíti, hogy az ország nyugati szomszédjában normalizálódni látszik a néhány hete még kaotikus helyzet. Portugáliában a Banco Espírito Santo okozott pánikot július elején. A legnagyobb magánbank azóta lecserélte vezetését, előző elnökét, Ricardo Salgadót őrizetbe vették, a befektetőket pedig sikerrel igyekeztek megnyugtatni. Ennél is megnyugtatóbb volt azonban a Moody's, amely pénteken egy szinttel, Ba2-ről Ba1-re minősítette fel az állampapírok besorolását, indoklásában kiemelve a bankrendszer stabilitását is. A Mariano Rajoy vezette madridi kormány ugyanakkor egy törvénymódosítással is hozzájárult a piac élénküléséhez. Június végén lépett hatályba az a törvény, amely adókedvezményt biztosít a közcélú fejlesztésekhez kibocsátott papírok piacán résztvevő feleknek

Forrás: vg.hu

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol