.

Jó hír a spanyol gazdaságról 

A vártnál kisebb lett az államháztartási hiány Spanyolországban

Az is kiderült, hogy idén a vártánál nagyobb lesz a spanyol GDP bővülése.

 
Spanyolország először teljesítette tavaly az Európai Unióval a GDP-arányos államháztartási hiánycélról kötött megállapodást 2008 óta.

A deficit a hazai össztermék 5,7 százaléka volt, kisebb az EU- megállapodásban szereplő 5,8 százaléknál. Két éve az államháztartási hiány a GDP 7 százalékát tette ki. A hiányt részben annak révén sikerült leszorítani, hogy tavaly a vártnál nagyobb ütemben, 1,4 százalékkal nőtt a spanyol gazdaság, először jegyeztek fel bővülést 2008 óta.

Csütörtökön a spanyol központi bank 2,8 százalékra módosította az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését a decemberben várt 2 százalékról. A jegybank a derűlátást a kőolaj árának csökkenésével, valamint az Európai Központi Bank (EKB) március elején beindított gazdaságélénkítő eszközvásárlási programjával indokolta.

A központi bank egyelőre azzal számol, hogy 2016-ban a spanyol hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal nő.Az élénkülő gazdaság ellenére a munkanélküliség továbbra is súlyos gond. A jegybank azzal számol, hogy az idei év végére a munkanélküliségi ráta 22,2 százalék, 2016-ban 20,5 százalék lesz. Az idén januárban 23,4 százalék volt a spanyol munkanélküliség, a második legmagasabb az Európai Unióban Görögország után.   (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol