.

Itigelov, buddhista Láma teste nem porladt elA buddhista szerzetes Itigelov Láma romlatlan teste még 90 évvel a halála után is zavarba ejti a tudósokat

 
Néha olyan dolgok történnek, amelyek teljességgel megmagyarázhatatlanok. A világ tele van rejtélyekkel, és a legtöbbször csak vakargatjuk a fejünket. Ilyen esetekben a tudomány is felteszi a kezeit, és mindössze mi is csak annyit tehetünk, hogy felvonjuk a szemöldökünket, és azt kérdezzük, hogy miért és hogyan történhet meg valami.
 
 
Hambo Láma Itigelov története - vagy ahogy ismert, az élőhalott buddhista szerzetes - egyike ezeknek a furcsa és érdekes eseteknek. Ez a szerzetes, aki 1927-ben halt meg, korunk egyik legmisztikusabb és legegyedibb történetével döbbentette meg a világot. (1)

Halála előtt Itigelov, aki Hambo Láma vagy az orosz buddhista egyház vezetője volt , kiadta az utasítást, hogy a testét 75 évvel később exhumálják. 2002-ben teljesült a kívánsága, és ami a világ szeme elé tárult, az mindenkit meghökkentett.

Itigelov testét exhumálták, és a szerzetest egy fa dobozban találták lótusz pozícióban ülve. Ami az embereket a világ minden táján összezavarta, hogy a teste, amelyet selyem borított, szinte élő állapotban megmaradt. A bőre puha, a karjai és a lábai lágyak voltak.
 
 
Itigelov élete

Itigelov 1852-ben született Oroszországban, és 16 éves korában kezdte hívatását, amikor egy buddhista egyetemen hitoktatásban részesült. Itigelov végül orvostudományból és filozófiából szerzett diplomát. A tanulmányait az üresség természetére összpontosította. Fontos róla tudni, hogy Itigelov megértette a gyógyszereknek a szervezetre gyakorolt hatását, és létrehozott egy gyógyszertani enciklopédiát.

Az I. Világháború kezdete előtt Itigelov lett az oroszországi buddhista egyház vezetője. A neve a szenvedély és gondoskodás szinonimájává vált azon munka miatt, melyet a háború alatt végzett, hogy segítsen az orosz katonáknak. Létrehozta a "Burját Testvérek" nevű szervezetet, hogy a katonáknak élelmet, gyógyszert és ruhát adjon. A háború alatt egész Oroszországban szerették őt.

Itigelov látnok volt. A háború után a jövőbe nézett, és amit látott, az egy óriási változás a buddhista filozófiával kapcsolatban Oroszországban. Bár ő Oroszországban maradt, Itigelov figyelmeztette buddhista szerzetes testvéreit, hogy hagyják el az országot. 1926-ban 74 éves volt. Egy évvel később Hambo Láma Itigelov meghalt.
 

A halálban

1927-ben Itigelov kész volt elhagyni ezt a világot. Más szerzetesek, akik Oroszországban maradtak, elutasították a kérését, hogy meditációs szertartásokat kezdjenek a temetésén. Itigelov saját maga kezdte el a folyamatot, és végül a többi szerzetes is csatlakozott hozzá. Itigelov a meditáció közben halt meg.

Konkrét utasításokat hagyott arról, hogyan temessék el. A teste ugyanabban a helyzetben maradt, mint amikor meghalt - lótuszülésben meditálva - egy fenyő dobozba helyezve. Utasításaiban kikötötte, hogy a testét sok év után újra exhumálják.

Buddhista szerzetesek 1955-ben és 1973-ban titokban exhumálták a testét. Amit találtak, az teljesen megdöbbentette őket. Itigelov teste ugyanis nem mutatta a bomlás jeleit. A szerzetesek visszahelyezték a testét a földbe, mert Oroszország, amit akkor Szovjetuniónak neveztek, szigorú vallási korlátozásokat vezetett be, és a szerzetesek, akik exhumálták Itigelov testét, féltek a megtorlástól.


Végül 2002-ben Itigelov testét újból exhumálták, és az egész világot ámulatba ejtette testének állapota. A temetése után 75 évvel Hambo Láma Itigelov teste úgy tűnt, mintha csak pár napja halt volna meg. A testét teljesen nyilvánosan exhumálták, miközben orvosok és tudósok vizsgálták meg.

Nem voltak gombák és nem volt szaga. Az összes izma és szövete épen maradt. Itigelov teste még az exhumálást követő években sem indult bomlásnak.

Számos buddhista szerzetes ma is úgy véli, hogy Itigelov egy Nirvána-szerű állapotban még most is él. A testét Ivolginsky Datsanban tartják az orosz buddhista egyház központjában. Néhányan vele meditálnak, és megfogják a kezét a lámának, akit az élőhalott buddhista szerzetesnek hívnak. (2)
 

Egyedülálló vagy megmagyarázható?

Rengeteg nyilvántartott eset van olyan emberekről a történelemben, akik meghaltak és a testük viszonylag ugyanabban az állapotban maradt meg, mintha életben lennének. Ezekben az esetekben nem indul meg a bomlás folyamata. A romlatlan kifejezés olyan vallási meggyőződésre utal, amely szerint egy legfelsőbb lény beavatkozik a bomlási folyamatba, ami egy szentséghez vagy az istenhez való közelségnek a jele. Ezt a hitet általában a római katolikusok és a keleti ortodox görögök tartják, és ez gyakran vezet ahhoz, hogy valakit szentnek tartsanak.

Vannak dokumentált esetek, amikor a vallásos ikonoknak számító emberek romlatlanná váltak. A világ minden részén található egyházak nyilvánosan is bemutatják az ő testüket.

Miközben Hambo Láma Itigelov esete évek óta zavarba esjti a tudósokat, patológusokat és másokat, és sokan úgy tekintenek a testére, mint ami romlatlan, lehet, hogy van némi magyarázat arra, hogy a teste közel 90 év után sem indult bomlásnak.
 

Itigelov utolsó napjairól nem sokat tudunk. Azt azonban tudjuk, hogy jól ismerte a gyógyszereket és a farmakológiát. Azt is tudjuk, hogy Itigelov ismerte az önmumifikációt, amelyet a japán buddhista szerzetesek Szokusinbucu-nak neveznek, ami megszünteti a szervezetben az összes zsírt, dehidratálja és előkészíti a testet megőrzésre. (3)

Amikor a testét 2002-ben exhumálták, a patológus beszámoló szerint nagy mennyiségű brómsót észleltek Itigelov testében. Mivel az utolsó napjai nagyon titokzatosak voltak, nem ismert, hogy elegendő brómot fogyasztott-e ahhoz, hogy önmagát mumifikálja. Valójában egyik végső kívánsága az volt, hogy a testét sóba helyezzék.

Mindebből egyes szkeptikusok arra következtetnek, hogy Itigelov valójában önmagát mumifikálta és hogy testének állapota nem valami csodának köszönhető.

Forrás: újvilágtudat

(1) - https://en.wikipedia.org/wiki/Dashi-Dorzho_Itigilov
(2) - https://en.wikipedia.org/wiki/Ivolginsky_Datsan
(3) - https://hu.wikipedia.org/wiki/Szokusinbucu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol