.

Igyam, vagy ne igyamEgy pohár tej, iszta fej!  -  Tej élet erő egészség! - A tej az egészség kulcsa! - hangzik a reklámokban és mint tudjuk, a reklámok sohasem csapnak be.  Vagy mégis?

 


Régi és egy újabb tejreklám

 

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban.

Wikipédia


A tej mindig jelen volt az emberiség történetében, de közvetlenűl alig, inkább a belőle készűlt termékeket (sajt, túró, kefir, yoghurt) fogyasztották. Az utóbbi száz évben azonban beindult a nagyüzemi tejfeldolgozás, amely a tejet az egészség kulcsának állította be. Az idő haladtával egyre inkább úgy tűnik, ez az erőltetett tejkultúra az emberiség egyik nagy tévedése.

Sorban dőlnek meg a tej "áldásos" hatásainak tévhitei. Talán a tejfogyasztásra buzdító legerősebb érv az, ami a tejet kálciumforrásként állítja be. Akik ragaszkodnak ahhoz a hithez, hogy a tej a legjobb kálciumforrás és a tej erősíti a csontokat, azok jobb ha tudják, hogy a tejdús táplálkozás csontritkulást okoz. A tehéntej ugyanis csökkenti a vér pH-értékét (savasít), és ennek az a következménye, hogy a kalcium kilúgozódik a csontokból.

A kutatások szerint a rendszeres tejfogyasztók 25 százalékánál okoz ételallergiát a tej. A tünetek közt szerepelhet ízületi merevség, izomfájdalom, bőrgyulladás, ekcéma, asztma, orrnyálkahártya gyulladás, bélgörcs, gyomor- és bélpanaszok, hányás, depresszió, indokolatlan fogyás vagy hízás, ízületi fájdalom, fejfájás, krónikus fáradtság, csontritkulás és anafilaxia. Ezeknek a tüneteknek nem kell egyszerre jelentkezniük, hogy negatív hatásukat érezzük, külön - külön is igen kellemetlenek. Sokan nem is gondolják, hogy a rendszeres tejívás abbahagyásával ezek a problémák maguktól megoldódnak.


Ilyen kiütéseket is kiválthat a tejallergia


Arról sem szabad elfeledkezni, hogy amit az üzletekben tejként árulnak, annak már igen kevés köze van az eredeti tejhez. Feldogozása közben a tejet fölözik, hőkezelik, homogenizálják, zsírtalanítják, ízesítik, stabilizálják és különböző adalékanyagokkal látják el.

A reklámok és leginkább a tejipar által finanszírozott kutatások pozitív eredeményei következtében a tej bekerült az alapvető élelmiszerek körébe.

A független kutatók vizsgálatainak ellenére a tejipar él és virágzik, a tej káros hatásait nem reklámozzák így az emberekben tovább él a tévhit, hogy a "tej élet, erő, egészség".

Erre a hitre alapozva épül gigászi tejtermelő telep a Észak-Spanyolországban. Egy mamutgazdaság kialakítását kezdték el Soria városának közelében. A 900 hektárosra tervezett, 20.000 tehenes tejtermelő gazdaság egyelőre 5000 tehénnel működik.


A reklámok által bemutatött tehéntartás
 


És a valóság
A egyéni gazdák féltik a térség környezetét, hiszen előzetes számítások szerint a telep napi 4 millió liter vizet használ és évente 368 ezer tonna trágyát termel majd.

Az egészség érdekeit felülírja a gazdaság érdeke. Soria vezetői szerint ez a hatalmas állattartó telep munkalkalmat teremt és megállítja a vidék elnéptelenedését. Távolabbról nézve a telep nem csak a környéken teremt munkaalkalmat, hanem az orvosoknak is akik a növekvő tejfogyasztás következtében több betegre számíthatnak.
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china