.

Igy is lehet: masszázs a tengerparton 

A tengerparti masszázsról a legtöbb embernek az a kép jut az eszébe, mikor egy távol keletről származó, magát masszőrnek nevező, kétes megjelenésű valaki kínálja szolgáltatását. Ezt is lehet kultúráltan más körülmények között is végezni. Ezt mutatja be Csilla cikke, aki Spanyolországban találta meg azt az életstílust, életfelfogást, amire mindig is vágyott

Szerző: Czibere Csilla


Az én tengerparti álom munkám

A bemutatkozó cikkem után sokan kerestek meg a masszázs kapcsán. Lehet -e és milyen kondíciókkal munkát találni masszőrként a Costa del Solon? Mennyi a fizetés? Szükséges-e nyelvtudás? Elfogadják-e a magyar végzettséget? Még hosszan sorolhatnám a hozzám érkező kérdéseket, amelyek megválaszolására igyekeszem összefoglalni tapasztalataimat.

Évek óta foglalkozom terápiákkal, de megfelelő végzettség hiányában - amit ebben az évben sikerült megszereznem - masszőrként csak az idén jutottam lehetőséghez. Már a záróvizsga előtt hetekkel elkezdtem munkát keresni hotelekben, spa-kban és felkeltette az érdeklődésemet a Costa del Sol-on mostanában divatos szezonális munka a tengerparti masszázs. Sokáig idegenkedtem a gondolattól, mert úgy gondoltam, hogy nincs megfelelő higiénia, egy homokos testet masszírozni nem lehet túl nagy élvezet sem a kliensnek, sem nekem, nem utolsó sorban lesz egy főnököm, amit nem mondhatok el magamról már évek óta.  Mellette szólt, hogy mégis csak kuriózum a napos tengerparton egy szépen megépített carpaban ( spanyolul így hívják a parton lévő masszázshelyeket)dolgozni és bár szezonális a munka (március végétől, október közepéig, időjárástól függően) a nyári hónapokban remekül lehet vele keresni. Nem utolsó sorban az  imádott szakmamban dolgozhatok.

Ahogy az lenni szokott eldöntöttem mit szeretnék és szépen lassan érkeztek a nagyjából hasonló ajánlatok. Ezekben a carpakban általában jutalékért dolgozunk és nagyrészünk vállalkozó, bizonyos helyeken adnak pár órás szerődést, de ez kevésbé jellemző. Carpak Torremolinostól egészen Marbellaig vannak de  kereset szempontjából nem mindegy hol dogozik valaki. Egyrészt a masszázsárak miatt, hogy miből kapjuk meg a jutalékot, másrészt mennyi a fizetőképes kereslet az adott térségben. 

Egy kedves iskolatársam, barátnőm ajánlott a ZEN-KI csapatába. A ZEN-KI a  Costa del Sol legfrekventáltabb részeire telepít carpakat már közel 15 éve. Ami miatt mellettük döntöttem, az két ok: az egyik barátnőm már 3 éve dolgozik velük nyaranta, ami számomra annyit jelent, hogy megbízható, stabil cégről van szó, különben a barátnőm nem dolgozna velük. A másik ok a helyek, ahol a carpak vannak: Hotel Club Marbella, Nikki Beach, Elvíria Playa, Estrella del Mar csak hogy néhány helyet említsek. Igényesen installált, fából készült carpakban dolgozunk, ami a spanyol hőségben nem elhanyagolható dolog. A part mentén találkozhatunk műanyag carpakkal is de ilyen helyen dolgzni olyan mintha egy fűtött szaunában masszíroznánk.

Májusban kezdtem  a csapat tagjaként dolgozni és bár néha felüti a fejét a fejetlenség, a szervezetlenség, hiszen Spanyolországban vagyunk és itt minden lazább mint máshol, de hála a remek csapatnak és a csapattagok együttműködni akarásának mindent megoldunk.

Hatalmas tanítás ez nekem, aki igen szigorú, mondhatin merev vagyok ha munkáról van szó. Itt megtanultam, attól, hogy lazábban vesszük az életet még lehet professzionális szolgáltatást nyújtani.
A látszat ellenére  parton masszírozni nem  könnyű munka. Meleg van, a masszőrmunka fizikai munka akárhogy is nézzük, reggeltől estig a parton kell lenni a hőségben, ha vannak kliensek akkor lehet keresni, ha nincsenek akkor a semmiért kell egész nap a parton ülni és várni a betévedő vendégeket.

Mint mindent az életben mindent, ezt a munkát is szenvedéllyel,szeretettel érdemes csinálni mert csak így lehetünk  sikeresek, akkor vozzunk magunkhoz a klienseket és így a munka árnyoldalai a háttérbe szorulnak. Természetesen az is lényeges kivel dolgozunk együtt, milyen energiák adódnak össze, ami szintén hatással van arra, mennyi kliens érkezik masszázsra.

Az egyik kolléganőmmel például az első közös munkanapunkat egy nagyszerűen sikerült négykezes masszázzsal zártuk. Ami azért bír jelentőséggel, mert egy jó négykezes masszászhoz két összeszokott, egymásra hangolódott masszőr elengedhetetlen. Nekünk sikerült az első közös munkanapunkon és erre a legjobb visszaigazolás az elégedett kliens.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan emberekkel dolgozom együtt akikkel első perctől kezdve félszavakból megértettük egymást, a nyelvtudás mértékétől függetlenül.

Ettől függetlenül a nyelvtudás fontos. A kollégák nagyrésze spanyol anyanyelvű, akik beszélnek ugyan valamilyen szinten  angolul, de mégis javaslom, ha valaki Spanyolországban szeretne dolgozni legalább alap spanyol nyelvtudással rendelkezzen. Az összes carpara jellemzően elmondható, hogy kérik a spanyol és  az angol nyelvtudást. A végzettséget tekintve a masszőr, sportmasszőr végzettséggel kell rendelkezni, ha nem saját carpat akarunk üzemeltetni szinte lényegtelen hol szereztük meg.

Tavasztól kezdve sokan keresnek masszőröket a szezonra, tehát ha valaki azt tervezi, hogy belevág a kalandba és kipróbálja magát egy carpaban masszőrként akkor érdemes a spanyol hírdetéseket kora tavasztól kezdve nézegetni.
Igazán jól keresni júliustól szeptemberig lehet, a vakáció idején. Remek lehetőség frissen végzett masszőröknek gyakorlásra, vagy azoknak akik csak a nyári hónapokra tervezik a spanyolországi életet, vagy bárkinek aki masszőrként akar dolgozni.

Sokat kaptam, fejlődtem,  a csapat tagjaként. Boldog vagyok, hogy a szakmámban dolgozhatok, adhatok az embereknek. A munkámon keresztül csodás embereket ismerhetek meg, barátságokat kötöttem, tanulhatok a tőlem tapasztaltabb kollégáktól. Összességében örömöt, boldogságot, töltődést, tapasztalatot ad a parton masszírozni.
Köszönöm ZEN-KI.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol