.

Így hat a délutáni szundikálás az agyraA délutáni szundikálás egészségügyi hatása


Már fél órás napközbeni szunyókálás is jótékony hatással van az napi teljesítményre, ezt a tényt már régóta tudjuk, és mindig is irigyeltük ezért a mediterrán népeket. De hogy ez pozitív kihatással van a hosszútávú egészségre és ezzel összefüggésben a hosszabb öregkorra, ennek most tudományos alapossággal néztek utána a szakemberek.

A délutáni, mértékletes pihenés nemcsak felfrissít, hanem az agyra is jótékony hatással van és az öregedés folyamatát is lelassíthatja – ezt állítják a Sky News és a Guardian beszámolóiban brit és uruguayi kutatók.

A kutatásban közel 500 ezer, 40 és 69 év közötti fehér bőrű - nem ismert nemi arányú - brit vett részt, akinek elemezték az alany alvási szokásaikat. A következtetés pedig az, hogy azoknál, akik rendszeresen ledőltek délutánonként, akár egy fél órára is, lelassult az öregedéssel járó agyzsugorodás üteme.

Az elemzés arra is kitér, hogy az agy zsugorodása nemcsak korral járó folyamat, a kognitív problémákkal és neurodegeneratív betegségekkel küzdő embereknél is felgyorsul – ezt egyes korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alvási zavarokkal. A Sleep Health című tudományos folyóiratban publikált "sziesztakutatás" szerzői szerint az eredményeik bizonyítják, hogy a rendszeres napközbeni szunyókálás az éjszakai alvászavarok kompenzálásával védelmet nyújthat a neurodegeneráció ellen is.

A kutatók azt remélik az eredményeik segítenek eloszlatni a napközbeni szunyókálás körüli előítéleteket, az adataik pedig meggyőzően bizonyítják, hogy van kapcsolat a délutáni pihenés és az agy egészsége között. Bár a kutatást a brit demenciakutató központ és az Edinburgh-i Egyetem agykutatási központjának vezetője is üdvözölte, azt azért hangsúlyozta, hogy az eredmény nem feltétlenül száz százalékos megbízhatóságú, már csak azért sem, mert az önbevalláson alapuló adatfelvétel mindig jelentős hibalehetőséggel jár, nem lehet pontosan megállapítani, hogy mennyi a válaszok igazságtartalma.

 

Forrás: Blikk

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol