.

Hogyan került Ukrajnához az orosz lakosságú Krím félszigetA Krím félsziget Oroszországhoz történő visszacsatolását mindenki ismeri, de azt, hogy hogyan került Oroszországtól  Ukrajna fennhatósága alá, az már kevésbé ismert.

 
Szovjetunióban Sztálin halála után megindult a belső harc a párt és ezáltal az egész Szovjetunió vezetéséért. Ebből a párton belüli vetélkedésből Nyikita Hruscsov került ki győztesen. (1953-tól 1964-ig volt a szovjet kommunista párt első titkára.) Hatalmát féltve, az oszd meg és uralkodj elv alapján 1954-ben váratlanul – egyébként alkotmányellenesen – az Ukrán tagköztársasághoz csatolta a Krímet, ezzel átrendezve a belső határokat. A Krím félszigetet az ukrajnai közigazgatás alá helyezte, amivel a pártban maga mellé állította az akkori ukrajnai vezetést. 
Abban az időben ez nem okozott problémát, hiszen a lakosság mindennapi életében nem jelentkezett változás,  Hruscsov és pártvezetés többi tagja pedig úgy gondolta  a Szovjetunió örökké fennmarad.


Hát nem ez történt.

1991-ben megtörtént a lehetetlen és a Szovjetunió darabjaira hullott.  Bár a Krím Ukrajna része maradt és az Orosz Föderáció a „Budapesti Memorandum” (1994) keretében kénytelen-kelletlen elismerte az ukrán állam szuverenitását, nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz lakosságú  térség egy lőporos hordó. 
Szevasztopol mint a Fekete-tengeri Flotta bázisa továbbra is „orosz” város maradt; ezen felül a kikötőt 2017-ig (2010-ben 2042-ig meghosszabbítva) bérbe vette az Orosz Haditengerészet.
 A 2014-es, máig nem tisztázott ukrán események, során az ukrajnai vezetés nyugati befolyás alá került. Ez azt jelentette, hogy Fekete-tengeri orosz hadi kikötő esetleg nyugati, (NATO) fennhatóság alá kerülhet. Ez elfogadhatatlan volt  Oroszország számára. 

A Krímben 2014 tavaszán orosz sugallatra népszavazást rendeztek a félsziget hovatartozásáról. Az eredmény nem volt kétséges, a 90%-ban  orosz identitású lakosság Oroszországot választotta.

Ezt meg Ukrajna nem bírja lenyelni. Azóta beszélnek orosz agresszióról.
 

Hogyan kezdődött Oroszország és a Krím félsziget összefonódása

A Krím birtoklására  történelme során már sok hatalom vágyakozott.  A föníciaiak, görögök, rómaiak, bizánciak, törökök, a középkorban Velence, majd a tatárok igyekeztek megszerezni a Fekete-tenger stratégiai pontját.  Az ekkor ott élő harcias tatárok, az 1700-as években  túl lőttek a célon.  Állandó rabló hadjáratokat indítottak északra, ahol a Moszkvai Fejedelemség és az akkor nagy hatalmú Lengyel-Litván Unió területein raboltak, pusztítottak.


Tatár katona harc közben (részlet Wojciech Kossak egyik festményéből)

A további rabló hadjáratok megfékezésére 1736-ban orosz csapatok hatoltak be a Krím félszigetre és elűzték a tatárokat. 

Az orosz hadsereg a törökkel vívott 1768-1774-es háborút követően kikényszerítette a névlegesen a török birodalomhoz tartozó Krím „önállóságát”, amit 1783-ban Grigorij Patyemkin – a cárné kegyeltje – a cári birodalomhoz csatolt.

Ezzel kezdetét vette az orosz Krím időszaka. Az 1800-as évek elején  immár Szevasztopol a Fekete-tengeri orosz Flotta bázisául és 1854 és 1855 között a krími háború egyik legfontosabb helyszínéül szolgált. A brit-francia haderő csak egy évnyi idegölő és rendkívül véres ostrommal tudta bevenni az oroszok által elszántan védett várost.   Szevasztopol ettől kezdve az orosz nép összetartásának és erejének lett a jelképe. 
Ezt az érzést erősítette 2. világháború idején a német Wehrmacht elleni küzdelem , amikor a város újra a harcok középpontjába került. (Az ostrom 1941október 30-án kezdődött, és 1942július 4-én ért véget). Bár a németek bevették a várost, az ostrom újfent az orosz nép egységes helytállását bizonyította.

Az orosz történelemben a Krím az orosz nép egységének és összetartozásának szimbóluma.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol