.

A hétvégén dől el, Európa gyarapodik egy új országgal, vagy sem
A hétvégén eldől Katalónia sorsa?


A menekültválság árnyékában alig kap nyilvánosságot, hogy közeledik egy nagyon lényeges regionális választás, mégpedig a ma még Spanyolországhoz tartozó tartományban, Katalóniában. Az érdekessége az, hogy ha nyernek a függetlenségi erők, elszakadást terveznek Spanyolországtól, mint tavaly a skótok Angliától.


A spnyol kormányfő által tartott zászlóból a katalán kormányfő kivágja Katalónia színeit

Kik is ők?

A katalán nemzet kialakulásának menetét nem ismerjük pontosan. A legvalószínűbb az, hogy ez a rész a mai Spanyolország területén, melyet az arab hódítás sosem ért el, viszont szoros kapcsolatot ápolt Franciaországgal, így a 700 éves arab jelenlét időszakában nyert önálló identitást.


Hispania a Római Birodalom idején

Van olyan elmélet, amely egész a vizigót hódításig vezeti vissza a történetet. Az Ibériai félsziget a Római Birodalom integráns része volt, lakossága teljesen rómaivá vált mind nyelvében, mind identitásában. A birodalom szétesése után germán vizigótok szállták meg a félsziget nagy részét, és létrehozták a Vizigót Királyságot. A két nép azonban gyorsan összeolvadt, a gótok átvették a latin nyelvet, és ők is rómainak nevezték magukat, csak néhány germán név maradt meg örökségül.

Az elmélet szerint a félsziget északkeleti sarkában azonban erősebb maradt a gót identitás, ennek megfelelően a katalán szót is a gót elnevezésből származtatják kétféleképpen: vagy két germán nép neve alapján a gót-alán, vagy pedig a Gotland szó változataként. Az arab hódítás évszázadaiban pedig az eltérés csak erősödött.

Ha másnak lehet, nekik is, sőt meg is éri

Végül az arabok teljes kiűzésekor létrejött az egységes Spanyolország és spanyol nép, de a katalánok külön identitása és a spanyoltól kissé eltérő nyelve megmaradt. Önállósodni sok száz évig nem volt lehetőségük, de most olyan időket élünk, amikor a függetlenedni vágyó népeket nehéz visszatartani. A csehek, szlovákok, szerbek, horvátok, sőt Koszovó függetlenedése után nehéz azt mondani a skótoknak, katalánoknak, hogy nekik nem lehet.

A skótokat az rettentette vissza eddig, hogy kiszámolták: független skótként valószínűleg szerényebben lehet élni, mint britként, különösen alacsony olajárak mellett. A katalánoknál viszont fordított a helyzet: Katalónia fejlettebb, mint Spanyolország más részei, a katalán gazdaság erős és stabil. Így a kilépés inkább jobb életet hozna nekik, mint sem, hiába fenyegeti őket most a spanyol jegybank az euró kivezetésével és a spanyol jegybanki források elapadásával. Gond nélkül létre tudnak hozni egy önálló jegybankot, amelyik vagy gyorsan megegyezik az EKB-val, vagy átmenetileg bevezetnek egy saját valutát, ami az első naptól erős lesz.

Hatások

Az ügylet vesztese érthető módon a kisebbedő Spanyolország lenne, egyik legfejlettebb tartományát elvesztve. Ráadásul a baszkok is rögtön mozgolódni kezdenének, hisz ők aztán tényleg egy ősi nép, ráadásul ugyanúgy fejlettebbek a többi országrésznél, mint Katalónia. A baszkok esetében csak egy gond van: nincsenek többségben saját területükön. Össze vannak keveredve a spanyolokkal, és az ott élő spanyolok nem akarnának kiválni, így egy népszavazás vélhetően nem hozná meg a függetlenséget.

Európa szempontjából gazdaságilag a katalán függetlenség nem lenne baj, sőt a kontinens még jobban is jár, ha eggyel több erős gazdaságú országa van. Politikailag annyiban lehet jelentősége, hogy másoknak is példát mutat, bár már nem sok nép maradt az EU-ban, amelyiknek ne lenne hazája. Maradtak még a skótok, és Belgium két nemzete: a flamandok és a vallonok, akik ráadásul hollandok és franciák, tehát nem is igazán új nemzetek, mindennek tetejébe gazdaságilag fejlettek is.

privatbankar

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol